ua en ru

В Україні настав час запропонувати молоді справжню політичну роботу, - Медведчук

В Україні настав час запропонувати молоді справжню політичну роботу. Про це пише у своєму блозі лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Молодь - це майбутнє нашої країни. Фраза банальна, але вона є простою констатацією біологічного факту. І що б там старше покоління ні говорило в дусі - "ех, був же колись час, не те, що нинішнє плем'я" - молода поросль не так вже й страшна. Так, молодь нерідко "заносить". Але це нормально, а часто і необхідно. Як казав учитель французького письменника Андре Моруа, якщо у двадцять років ти не був анархістом, то до тридцяти років у тебе не вистачить сил навіть на те, щоб керувати пожежною командою. У молоді є щирість і енергія, наше завдання направити її на благо суспільства, а не глушити "душі прекрасні пориви", - пише Медведчук.

При цьому, за словами політика, в Україні існують проблеми зі спрямуванням молодіжної енергії в корисне русло.

"Яку активність ми можемо запропонувати молодій людині, яка цікавиться громадським і політичним життям? Сходити на один з незліченних і настільки ж марних мітингів опозиції? Загрузнути в болоті молодіжних організацій, існування яких передбачено штатним розписом всякої респектабельної політичної партії? Повні сил, завзяття й ідеалізму молоді люди виходять з таких структур повністю дезорієнтованими, не здатними вже вірити нікому і нічому. Деякі, втім, залишаються і роблять кар'єру, але у таких градус цинізму просто зашкалює", - зазначає лідер "Українського вибору".

При цьому успіх всіляких західних фондів, які позиціонують себе експертами у справі розвитку демократії руками молоді, політик пояснює саме дефіцитом адекватних пропозицій.

"Вони досить успішно створюють ілюзію торжества прогресивних ідей, наближення України до цивілізованого співтовариства, боротьби з несправедливою владою і т.д., і т.п. Проте зрештою діяльність західних грантодавців зводиться до тієї ж політиці. Мобілізована молодь приречена на те, щоб допомогти чергового казнокрадів з "демократичним" іміджем отримати свою частку в розподілі державних ресурсів. Багато розчарованих? Нічого страшного, на їх зміну прийдуть наступні ", - зазначив Медведчук.

При цьому лідер "Українського вибора" нагадує про події кінця 2004 р.

"Ви ще пам'ятаєте, яким стресом для багатьох молодих людей став крах надій помаранчевої революції, які були використані для приходу Віктора Ющенка до влади? А нове покоління про це нічого не знає. Вони не бачили, на що перетворювалися так звані "польові командири майдану" - Каськів, наприклад, чи Луценко. Вірніше, не перетворювалися, а демонстрували свою справжню політичну позицію. Вони не знають прихованого підтексту в словах Юрія Луценка, коли той говорить про те, що збирається стати "граючим тренером нової молодої команди". Вони повірять, будуть використані, розчаруються, але на їх місце політичні куратори розраховують набрати наступних. Perpetuum mobile - "вічний" двигун, що працює на молодіжній довірливості", - резюмував Медведчук.

При цьому подібну схему політик називає "порочної в принципі".

"Якщо ми сьогодні так ставимося до підростаючого покоління, чи вправі ми розраховувати на їх поблажливість років через двадцять? Ми повинні запропонувати молоді не імітацію активності, а реальну суспільну і політичну роботу. Чи не роль масовки, а справжню діяльність. Їм належить будувати країну, створювати нову економіку, а політичні партії тренують їх на своїх нікчемних проектах, де молоді відводиться роль масовки і флагоносцев на "дуже важливих заходах". Страшно уявити, яку країну побудують люди, що пройшли подібну політичну школу", - пише Медведчук.

При цьому він покладає великі надії на молодіжні ініціативи Громадського руху "Український вибір".

"Молодь, організована не для того, щоб допомогти комусь прийти до влади, а для власної самореалізації, підвищення своєї компетенції, підготовки до вирішення дійсно серйозних управлінських завдань, має перейти на якісно інший рівень. Звичайно, ці ініціативи будуть ефективні тільки в тому випадку, якщо вони отримають інструменти тиску і впливу на владу. Тут вже ми повинні допомогти. І зробити все, що від нас залежить. Але далі - молодь повинна рухатися сама. Без "граючих тренерів" і всіх інших, хто намагається "надбудувати" над молодіжним ентузіазмом", - підсумував Медведчук.