ua en ru

В Україні необхідно створити закон для контролю коштів міжнародної фінансової допомоги, - нардеп

В Україні необхідно створити закон для контролю коштів міжнародної фінансової допомоги. Таку думку висловив нардеп від КПУ Олександр Голуб.

Коментуючи недавню публікацію у виданні EU Reporter про те, як керівник парламентського комітету з питань європейської інтеграції Григорій Немиря розтрачував європейські гранти, Голуб зазначив, що в парламенті треба створити слідчу комісію, яка вивчить факти, що з'явилися в пресі. "Безумовно, публікація повинна викликати реакцію у європейських платників податків, які в умовах кризи зрозуміють: їх гроші йдуть на сумнівні цілі в Україні. Хоча, ці гроші могли б піти на підтримку їх економіки. В Україні ж, я не виключаю, депутати спробують створити слідчу комісію, яка вивчить факти, розслідувані журналістом", - заявив Олександр Голуб.

"Мабуть в Україні пора задатися питанням: чому грантоїди не підконтрольні і куди вони направляють кошти? .... На жаль, більшість європейських грантів надходять в антиукраїнські руки. Незважаючи на це, в Україні не буде ніякої жорсткої реакції", - зазначає екс-глава КПУ в Криму Леонід Грач.

У свою чергу представник Партії регіонів Володимир Олійник вважає: якщо дані, наведені у журналістському розслідуванні EU Reporter підтвердяться, це спровокує міжнародний скандал. "Європейці звикли відстежувати, на що витрачаються їхні гроші і скрупульозно до цього ставляться. Якщо інформація про нецільове витрачання грантів правдива, безумовно, це викличе скандал. Скажу відверто: нецільове використання грантів - не секрет на сьогоднішній день", - констатував народний депутат. Володимир Олійник також додав, що якщо Немиря і скаржився європейцям на владу України, він не мав права ставити під удар авторитет і престиж країни в цілому. "Це вже - втручання у внутрішні справи України. Одна справа - підтримувати загальні принципи демократії тощо, а інше - заказухи, які підривають авторитет держави. Якщо за рахунок грантів йде боротьба з владою, той, хто це робить, повинен пам'ятати: не можна заподіювати шкоду державі". Народний депутат у черговий раз закликав політиків всіх рівнів не створювати негативний імідж України в Європі.

Нагадаємо, днями видання EU Reporter опублікувало журналістське розслідування, пов'язане з розтратою Григорієм Немирею засобів, які Європа виділяла на інтеграційні процеси в Україні. Автор матеріалу стверджує, що за ці кошти, зокрема, оплачувалися статті західних і українських журналістів, спрямовані на створення негативного іміджу України за кордоном у контексті тюремного ув'язнення Юлії Тимошенко.