ua en ru

В Україні починають реалізацію концепції "зеленої економіки" на промислових підприємствах

Українські промислові підприємства зацікавлені в реалізації актуальною в даний час концепції "Зеленої економіки" і здійснюють заходи щодо зниження викидів шкідливих речовин в навколишнє середовище, лідируючи на цьому напрямі серед інших країн пострадянського простору.
"Я думаю, що ми - перша країна на пострадянському просторі, яка виділила "зелену економіку" в окремий сегмент, а цим шляхом іде весь цивілізований світ", - повідомила головний науковий співробітник Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАНУ Україні, професор Тетяна Галушкіна в рамках міжнародного екологічного форуму "Довкілля для України", що відбувся 19-21 квітня в Києві.
"Головне завдання для України - усвідомлення необхідності переходу до збалансованого розвитку в усіх секторах українського суспільства", - зазначила президент Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко в ході бізнес-форуму "Перспективи впровадження моделі" зеленої економіки "в Україні" в рамках міжнародної екологічної конференції.
У свою чергу, посол Королівства Норвегії в Україні Ослав Берстад додав, що на шляху впровадження "зеленої економіки" для України якісним прикладом може стати саме Норвегія - країна, яка ще недавно вважалася однією з самої забруднених в Європі, а зараз входить до рейтингу найбільш екологічно чистих країн світу. І це при тому, що саме Норвегія в трійці лідерів країн-експортерів нафти і газу, після Росії і Саудівської Аравії, а також має ряд промислових гігантів, підкреслив посол.
"Часто говорять, що забруднення навколишнього середовища відбувається за рахунок промисловості, але це не завжди так. Промисловість може і повинна адаптуватися до нових умов - саме тому в Норвегії більшість екологічних проблем вже вирішено. Цей досвід міг би стати прикладом для української економіки", - вважає О.Берстад.
Президент Всеукраїнської екологічної ліги Т.Тимочко навела низку успішних практик в Україну з впровадження "зеленої економіки", назвавши, зокрема - ВАТ "Запоріжсталь" як представника реального сектора економіки і лідера в сфері впровадження екологічних програм.
"Запоріжсталь" вже багато років демонструє прагнення до позитивних змін - це є дуже важливим прикладом для інших підприємств ", - констатувала Т. Тимочко, додавши, що прогрес підприємства в сфері охорони навколишнього середовища вражає: за останні 10 років викиди пилу в атмосферу знизилися на 41%, скид стічних вод - на 30%, на підприємстві підвищили повторне використання технічної води на 86%.
"Ми перше підприємство, принаймні, в Запорізькій області, яка добровільно погодився на екологічний аудит. Наш комбінат поставив для себе пріоритетні завдання, розробив з урахуванням всіх рекомендацій екологічну програму, і зараз ми стоїмо на шляху модернізації", - говорить заступник технічного директора , начальник управління з питань охорони природи і радіаційної безпеки меткомбінату Микола Силін.
За його словами, за останні 5-6 років на комбінаті відбулася глобальна реконструкція обладнання, зокрема, доменних печей. Також проведено один з етапів модернізації на аглофабриці з установкою електрофільтра, за рахунок якого утримується 2, 5 тис. тонн пилу. На стадії реалізації - будівництво технологічної газоочистки агломашин - почергово кожній з шести.
"У цілому для нас стоїть завдання - мінімізація відходів та максимальне використання їх у власному виробництві", - додав замтехдіректора.
У подальших планах реконструкції - заміна мартенівського способу виробництва сталі на киснево-конверторне, завдяки чому газоподібні викиди пилу в атмосферу знизяться приблизно на 50%, або на 13 тис. тонн.
Сформували в останні два десятиліття концепція "зеленої економіки" покликана забезпечити більш гармонійне узгодження між економічним, соціальним та екологічним компонентами розвитку країн.