ua en ru

В Україні до початку липня 2013 р. врожай озимого ячменю зібрано на третині запланованих площ, - "УкрАгроКонсалт"

"УкрАгроКонсалт" зазначає, що до початку липня 2013 р. ячмінь зібрано приблизно на третині запланованих площ, при цьому прибирання озимого ячменю вже наближається до завершення. Аналітики вважають, що середня врожайність озимого ячменю у вазі після доробки складе близько 2,49 т/га, передає прес-служба "УкрАгроКонсалту".

Яровий ячмінь хоч і постраждав від посухи, проте його врожайність буде вищою за торішню. Прибирання ярого ячменю тільки почалася, причому показники врожайності дуже низькі - 1,5 т/га. Однак, як і у випадку з озимим ячменем, у міру просування збирання врожайність буде збільшуватися.

Підвищення врожайності зумовить зростання валового збору порівняно з минулим роком на 11%.

На початку збирання відзначалися проблеми з якістю ячменю. Посушливі умови квітні негативно позначилися на показниках натурного ваги. Однак дана проблема відзначалася тільки на крайньому півдні. У міру просування прибирання показники якості покращилися до звичайного рівня.

Динаміка експорту ячменю в сезоні 2012/13 була традиційною. Близько 90% потенціалу було експортовано в липні-січні з подальшим різким скороченням відвантажень до мінімальних значень.

Основним напрямком експорту ячменю залишалася Саудівська Аравія, на частку якої припало близько 67% експортних відвантажень, в порівнянні з 69% в минулому сезоні. На відміну від минулого сезону відсутні відвантаження до Сирії та Марокко. У той же час збільшилися поставки до Лівії, Ірану, Йорданії та Ізраїлю.

У результаті зниження врожаю, фуражне споживання ячменю в сезоні 2012/13 різко скоротилося. При виробництві комбікормів ячмінь замещался іншими фуражними культурами. У новому сезоні аналітики "УкрАгроКонсалт" очікують збільшення внутрішнього споживання ячменю в порівнянні з минулим роком, проте фуражне споживання ячменю все ж буде нижче середніх показників за останні 10 років.

Інше споживання ячменю залишиться на рівні попереднього сезону. Зокрема стабільним буде використання ячменю пивоварної промисловістю. Останні 4 роки виробництво пива в Україні коливалося незначно та становило близько 300 млн дал.

Читайте також: В Україні на 8 липня 2013 р. намолочено 10,5 млн т зернових, - УАК