ua en ru

В Україні на 8 липня 2013 р. намолочено 10,5 млн т зернових, - УАК

В Україні на 8 липня 2013 р. намолочено 10,5 млн т зернових та зернобобових культур. Про це заявив генеральний директор "Української аграрної конфедерації" Сергій Стоянов, передає прес-служба УАК.

У тому числі було намолочено 7,4 млн тонн пшениці, 2,9 млн тонн ячменю, 0,7 млн тонн озимого ріпаку.
"Перспективи валового збору зерна - від 55 до 58 млн т, у залежності від умов літньої вегетації кукурудзи (25-28 млн т), пшениці - 21 млн т, ячменю - 7 млн т. Поки що ці, визначальні, умови для кукурудзи досить сприятливі. Експортний потенціал - 27-29 млн тонн, проте невідомо, як він буде реалізований у залежності від активізації світового попиту на зерно та вирішення проблем із вагонами-зерновозами в Україні", - заявив Стоянов.

При цьому він підкреслив, що перспектива рекордного врожаю більше засмучує, аніж тішить українських товаровиробників через вкрай низькі ціни, що склалися на зерновому ринку України.

"Причина цьому - значно кращі, ніж у минулому році, види на врожаї зернових культур в усіх зерно-виробляючих регіонах світу при низькому, сформованому за минулорічного падіння світового виробництва зерна, попиті на зернові культури", - зазначив Стоянов.

Нагадаємо, раніше міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що Україна в 2013-2014 МР планує експортувати 26 млн т зернових.