ua en ru

Допомога ЄС - це російський газ через треті руки, - Медведчук

У разі реверсу газу з Європейського союзу Україна може втратити контроль над НАК "Нафтогаз Україна". Про це у своєму блозі пише лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Як пообіцяв єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, Євросоюз допоможе оплачувати газові рахунки України. А щоб знизити залежність від російського газу в майбутньому, ЄС обіцяє організувати реверс газу через Словаччину. Фактично ми отримаємо все той же російський газ, але через треті руки. Питання в тому, що Україна буде платити європейським "партнерам", які в борг давати не звикли і розраховуватися вимагають за фактом, а не тоді, коли покупець виявиться платоспроможним?" - зазначив Медведчук.

За його словами, відповідь очевидна. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вже натякнув на можливу приватизацію НАК "Нафтогаз". Хоча в 2013 р. він і його колеги були категорично проти цього. При одному тільки згадці про приватизацію вони готові були блокувати Раду і скликати народне віче.

Крім того, Богдан Соколовський, колишній уповноважений Ющенка з питань енергобезпеки - заявив, що договори про транзит потрібно укладати не з РФ, а з європейськими споживачами.

"Що все це значить? Схема проста: ми як і раніше будемо купувати російський газ, але вже у словаків, за гроші, які візьмемо в борг у європейців, за ціною, про яку домовляться європейці з "Газпромом". Держава втратить контроль над "Нафтогазом", і українська промисловість буде залежати вже не просто від постачальників газу, а ще й від посередників. Чи варто говорити після цього про конкурентоспроможність нашої продукції? Це гачок, з якого українські заводи і фабрики не спрыгнут ніколи. Цікаво, що нове керівництво країни з європейськими порадниками будуть таким чином "унезалежнювати" далі? Сільське господарство? Машинобудування? Металургію? Час покаже", - резюмував Медведчук.