ua en ru

У разі реконструкції Бортницької станції аерації створення мулових полів припиниться, - керівництво БСА

У разі реконструкції Бортницької станції аерації (БСА) за проектом, який сьогодні розробляється, припиниться створення нових мулових полів і почнеться відродження землі під нині діючими муловими полями. Про це в ході екскурсії по БСА повідомив інженер відділу головного департаменту експлуатації каналізаційного господарства Ігор Березань, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо реконструкція буде виконана за тим проектом, який розробляється останнім часом, то мул на поля подаватися не буде. Буде механічне зневоднювання осадів, а далі вирішення проблеми - що робити з збезводненим осадом - або спалювання, або сушіння. Мулові поля припинять своє існування, і в тому проекті закладена технологія їх утилізації. Мулові осади з них вивозитимуться за мірою висихання", - сказав Березань.
Він зазначив, що для того, щоб вивезти з мулових полів вже накопичені осади для подальшої утилізації, знадобиться не менше 20 років. Після цього можна і потрібно буде приступати до рекультивації земель, тобто перекопувати їх і використовувати для вирощування рослин.
Суму, необхідну для втілення такого проекту, Березань не назвав, відзначивши, що цими питаннями займаються вищі інстанції.
Нагадаємо, сьогодні, 7 жовтня, директор БСА Володимир Бражник повідомив, що на реконструкцію БСА необхідно затратити близько 500 млн євро.
Вчора, 6 жовтня, Київрада прийняла рішення про внесення змін до бюджету на 2011 р., за яким передбачено виділення близько 19 млн грн на реконструкцію БСА.