ua en ru

В Сирію прибули експерти ОЗХО для інспектування об'єктів військової хімпрограми

Експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХО) прибули до Сирії для реалізації першого етапу міжнародного плану по роззброєнню режиму Башара Асада - проведення інспекцій на об'єктах військової хімічної програми. Фахівці ОЗХО переночували в Бейруті на території сусіднього Лівану, а сьогодні перетнули кордон і в'їхали на територію Сирії у складі охороняється автоколони, передає BBC.

Першим ділом інспектори ОЗХО обговорять у Міністерстві закордонних справ Сирії організаційні аспекти місії, а потім приступлять до перевірок арсеналів хімічної зброї, розкиданих по 20 районах країни.

Згідно з російсько-американським планом ліквідації хімічної зброї Сирії, схваленого Виконавчим радою ОЗХО в кінці вересня, робота інспекторів організації на території Сирії повинна початися не пізніше 1 жовтня 2013 р. Експерти повинні оглянути всі місця складування хімічної зброї, задекларовані урядом Сирії перед ОЗХО 21 вересня 2013 р. До 1 листопада 2013 р. під наглядом фахівців організації повинно бути знищене все обладнання для виробництва, змішування та/спорядження хімічної зброї.

Російсько-американський план передбачає завершення знищення всіх матеріалів і устаткування для хімічної зброї в першій половині 2014 р.

Місія ОЗХО в Сирії унікальна тим, що вперше організація буде займатися ліквідацією хімічної зброї в умовах військового конфлікту. За даними сирійського міністра закордонних справ Валіда Муаллема, сім об'єктів, які необхідно відвідати інспекторам, які знаходяться в зонах активних бойових дій.