ua en ru

У Сербії ввели кримінальну відповідальність за участь у війнах за кордоном

Парламент Сербії прийняв поправки до кримінального кодексу країни, які передбачають кримінальну відповідальність для громадян, які беруть участь у збройних конфліктах за кордоном.

Парламент Сербії прийняв поправки до кримінального кодексу країни, які передбачають кримінальну відповідальність для громадян, які беруть участь у збройних конфліктах за кордоном, передає Deutsche Welle з посиланням на Reuters.

Згідно новим нормам, бойовиків, які воювали самостійно, можуть засудити на термін від півроку до п'яти років тюремного ув'язнення, а учасників організованих угруповань - до восьми років. Для тих, хто рекрутує найманців і добровольців, передбачено покарання від двох до десяти років за ґратами.

Таким чином сербський парламент протидіє прибуткового бізнесу найманців, які використовують бойовий досвід, набутий у югославських війнах, воюючи за гроші в "гарячих точках", таких як Сьєрра-Леоне, Алжир, Лівія, Україна. Інші балканські країни, зокрема Боснія і Косово, планують вжити аналогічні заходи, щоб зупинити своїх громадян, які відправляються воювати за кордон.

Нагадаємо, за даними РНБО, за останні дві доби в Україну прибули 40 автобусів з найманцями з Росії.