ua en ru

У Росії створюють єдину систему зв'язку для силовиків і спецслужб

Федеральна служба безпеки Російської Федерації (ФСБ) отримала згоду Президента країни Володимира Путіна на створення інтегрованої мережі зв'язку (ІСС) для потреб оборони, а також забезпечення безпеки та правопорядку. Про це пише "Комерсант-Україна".

Як розповіло виданню джерело, близьке до одного з російських міністерств, Путін підтримав побажання ФСБ 31 травня 2013 р., і проект відповідного розпорядження зараз обговорюється в уряді.

"Традиційні підходи до побудови та забезпечення інформаційної безпеки мереж зв'язку спецпотребителей, засновані на використанні ресурсів мереж зв'язку загального користування, не забезпечують захист мереж зв'язку і систем управління від кибервоздействий, від шкідливих програм при реалізації інформаційних спецоперацій, атак кибертеррористов та інших кіберзлочинів",- констатує джерело в уряді.

Хоча у всіх силових структурах є своя закрита електронна пошта і стільниковий зв'язок, силовики користуються послугами зв'язку різних операторів. На цьому стику, на думку ФСБ, існує загроза національної безпеки: "ряд держав" створює засоби небезпечного впливу на мережі загального користування, порушує їхню роботу і отримує до них несанкціонований доступ.

Крім того, зараз чимала частина інтернет-трафіку навіть Адміністрації Президента в Кремль фактично йде через територію США, пояснило джерело, близьке до ради безпеки. При цьому багато співробітники кремлівської адміністрації воліють користуватися зарубіжними поштовими інтернет-сервісами, такими як gmail.com.

У складі виділеної мережі спецзв'язку для всіх силових структур повинні бути комутатори, наземні та супутникові канали зв'язку, окремий супутник і єдиний центр управління, розповів виданню колишній гендиректор "Ростелекома" Антон Ковпаків.

"Будівництво подібної мережі можна порівняти за масштабами з будівництвом другого "Ростелекома", але з меншою пропускною здатністю. Така мережа буде коштувати десятки мільярдів доларів", - заявив Колпаков.

За пропозицією ФСБ уповноваженим органом влади щодо створення, управління та експлуатації ІСС повинна бути "Россвязь", а "Центр інформаційних технологій і систем органів виконавчої влади" (ЦИТиС) - виконавцем робіт по створенню мережі, говорить джерело видання.

Єдині мережі спецзв'язку мають кілька країн світу, а найбільшою є американська SIPRNET. Ця мережа створена Пентагоном і пов'язує всі силові відомства, держдеп і Білий дім. Вона добре захищала від загроз ззовні, але, оскільки до неї мали доступ велика кількість співробітників, вона надавала можливість для інсайдерських витоків. Як і сталося з аналітиком Бредлі й меннінга, який "злив" 600 тис. файлів з цієї мережі порталу Wikileaks.