ua en ru

У Раді зареєстровані три законопроекти про парламентські вибори

У Верховній Раді України зареєстровані три законопроекти про проведення виборів народних депутатів України.

У Верховній Раді України зареєстровані три законопроекти про проведення виборів народних депутатів України.

Так, народні депутати з фракції "Свобода" Руслан Кошулинський Юрій Сиротюк та Юрій Михальчишин зареєстрували сьогодні у парламенті законопроект № 4906-2 "Про вибори народних депутатів України".

Законопроект пропонує застосувати виборчу систему з регіональними виборчими округами з остаточним розподілом мандатів на загальнодержавному рівні ( "компенсаційний механізм"), що стимулює загальнодержавний характер політичних партій.

"Партія, яка має намір брати участь у виборах, висуває загальнодержавний виборчий список кандидатів у депутати, як це передбачено чинним законом. Кандидати, включені до виборчого списку партії, розподіляються нею між регіональними виборчими округами, формуючи регіональні виборчі списки кандидатів у кожному із регіональних виборчих округів. Остаточний порядок кандидатів у регіональному виборчому списку визначається з урахуванням підсумку голосування виборців. Порядок кандидатів у загальнодержавному ("компенсаційному") виборчому списку, встановлений партією, не змінюється. Голосування виборців у регіональному виборчому окрузі відбувається за регіональний виборчий список партії та (за бажанням виборця) за конкретного кандидата у цьому виборчому списку. До розподілу мандатів допускаються партії, які отримали на свою підтримку у межах загальнодержавного виборчого округу не менш як три відсотки дійсних голосів виборців", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Як зазначається, кількість мандатів, отриманих партіями у кожному регіональному виборчому окрузі, встановлюється за допомогою методу квот. Невикористані голоси виборців, поданих за партію у регіональному окрузі, підсумовуються у загальнодержавному окрузі.

Порядок черговості кандидатів у регіональному виборчому списку партії визначається кількістю цілих відсотків голосів виборців, отриманих цим кандидатом.

Також передбачається заповнення виборчого бюлетеня шляхом вписування до нього з допомогою передбачених трафаретів двох цифр порядкового номера партії, за список кандидатів якої голосує виборець, та (за бажанням виборця) двох цифр порядкового номера кандидата у регіональному виборчому списку відповідної партії.

"Тим самим можливість не підтримати своїм голосом виборчий список жодної партії реалізується у разі невписування порядкового номера жодної партії", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Водночас не вписування до бюлетеня порядкового номера кандидата при зазначенні номера партії означає лише підтримку виборчого списку партії без впливу на порядок кандидатів у ньому.

Даний проект закону є альтеративним до законопроекту № 4906-1 "Про вибори народних депутатів України", який вчора, 2 червня, зареєстрував у Раді позафракційний народний депутати Микола Рудьковський.

Законопроект Рудьковського передбачає використання виборчої системи з регіональними виборчими округами з остаточним розподілом мандатів на загальнодержавному рівні (т.зв. "компенсаційний механізм"), що стимулює загальнодержавний характер політичних партій.

Згідно з законопроектом, голосування виборців у регіональному виборчому окрузі відбувається за регіональний виборчий список партії та (за бажанням виборця) за конкретного кандидата у цьому виборчому списку. До розподілу мандатів допускаються партії, які отримали на свою підтримку у межах загальнодержавного виборчого округу не менш як 3% дійсних голосів виборців.

Крім того, 19 травня 2014 р. у Раді був зареєстрований законопроект про вибори до Верховної Ради України за авторством позафракційного нардепа Юрія Мірошниченко.

Законопроект Мірошниченко передбачає надання виборцям можливості впливати на персональний склад Верховної Ради України - всі кандидати у депутати, які отримують у територіальному виборчому окрузі кількість голосів виборців, яка дорівнює або є більшою за виборчу квоту для територіального виборчого округу, гарантовано вважаються обраними депутатами незалежно від черговості кандидата у партійному списку (за умови, що партія, яка висунула такого кандидата, подолала 2% виборчий бар'єр).

Крім того, проект не передбачає висування кандидатів у депутати виборчими блоками політичних партій. Також зазначається, що перші 5 кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії у загальнодержавному окрузі, яка подолала виборчий бар'єр, вважаються обраними депутатами незалежно від кількості поданих за них голосів в округах.