ua en ru

У Полтавській обл. відкрився щорічний Національний Сорочинський ярмарок

У селі Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області сьогодні, 20 серпня, офіційно стартував Національний Сорочинський ярмарок. Про це повідомили у прес-службі Сорочинського ярмарку.

У селі Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області сьогодні, 20 серпня, офіційно стартував Національний Сорочинський ярмарок. Про це повідомили у прес-службі Сорочинського ярмарку.

Фотогалерея: Національний Сорочинський ярмарок-2013

У церемонії відкриття взяли участь віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул, міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін, голова Полтавської ОДА Олександр Удовіченко, голова Полтавської обласної ради Іван Момот та інші високопосадовці. Серед почесних гостей - численна делегація з Польщі та Словаччини, керівники посольств, акредитованих в Україні.

Національний Сорочинський ярмарок - один з найвідоміших ярмарків в Україні - традиційно проходить у серпні в селі Великі Сорочинці в Полтавській обл. Цього року свою продукцію на ньому представляють 837 народних майстрів, приватних підприємців і великих підприємств. На ярмарку представлено містечко "Народних майстрів", де проходять майстер-класи з гончарства, плетіння з лози, вишивки, Петриківського розпису і ковальства.

Цього року, за даними прес-служби віце-прем'єра Вілкула, очікується близько 0,5 млн відвідувачів з України і з-за кордону і 30 офіційних делегацій (зокрема - з Білорусі, Латвії, Польщі, Словаччини, Малайзії, Грузії, Німеччини , Естонії, Росії, а також представники Європейського союзу).

На Сорочинському ярмарку також відбулося урочисте погашення поштової марки "Хліб - усьому голова", приуроченої до 22-ї річниці Незалежності України. На ній зображений хліб, калач, весільний коровай, чорний житній хліб і бублик. Тираж блоку - 58 тис. марок.

Протягом всіх п'яти днів на п'яти сценах ярмарку виступлять художні колективи та окремі виконавці з усіх областей України, Росії та Азербайджану. На відкритті гостям ярмарку представили театралізовану постановку "Сорочинський ярмарок" за мотивами твору Миколи Гоголя (у виконанні акторів Полтавського академічного театру ім. Гоголя). Захід завершиться 25 серпня.

Цьогорічний Сорочинський ярмарок проходить під знаком 76-ої річниці формування Полтавської області, 211 років утворення Полтавської губернії та 161 року з дня смерті Миколи Гоголя.

Нагадаємо, що Великі Сорочинці з XIX ст. відомі як місце проведення найбільшого і найколоритнішого в Україні ярмарку. Особливої популярності він набув після виходу у світ повісті "Сорочинський ярмарок" Гоголя, який народився в Сорочинцях.

У 1999 р. Сорочинському ярмарку було надано статус "національний".