ua en ru

До парламенту в 2012 р. при 5% бар'єрі потраплять ПР, БЮТБ і "Фронт змін",- Черненко

При наявності 5%-ного бар'єру в парламент потраплять ПР, БЮТБ і "Фронт змін". Таку думку РБК-Україна висловив голова комітету виборців України Олександр Черненко.
"Зараз 5% бар'єр долають тільки 3 політичні сили і у них загальний рейтинг в районі 10%. БЮТ, ПР і "Фронт змін". Разом з тим, вони в загальній сумі, ледь набирають 10%, а голоси ще 5% перерозподіляються між ними ж . Це несправедливо по відношенню до виборця, тому що такий бар'єр може бути ефективним тільки в тих країнах, де більш стійка політична ситуація, а в тій політичній ситуації, яка є в Україні, це не просто передчасно, я думаю, це взагалі не підходить до українському політичному ландшафту ", - зазначив Черненко.
Він також наголосив, що відсутность у виборчому бюлетені пункту "проти всіх" не створить особливих проблем і навряд чи сильно спотворить результати виборів, оскільки кількість таких людей не буде суттєвим.
"Максимальнне голосування за пункт" проти всіх "на останніх місцевих виборах близько п'ятивідсоткової браку голосів. На парламентських виборах таких буде ще менше тому скажемо так, необов'язково ті, хто готовий зараз по соціології проголосувати "проти всіх" і при скасуванні цього пункту ні за кого не визначаться. Природно велика частина все-таки піде і за когось проголосує. Тому, якщо це і позначиться на зменшенні явки, то мінімально, бо, як правило, ті, хто "проти всіх", вони не ходять. Таких людей зазвичай небільше 5% а в середньому 2-3%. І з них при скасуванні цього пункту все одно хтось прийде, бо люди звикли ходити на вибори. Я б не сказав, що це відіб'ється критично на явці ", - сказав Черненко.