ua en ru

На початку 2012 р. до країн, які вже переживають рецесію, приєднається Німеччина, - аналітик

Банківські проблеми в Європі штовхають в рецесію весь регіон. Таку думку в інтерв'ю Bloomberg TV висловив глобальний інвестиційний стратег BlackRock Расс Костеріч.

"Банківські проблеми в Європі штовхають регіон в рецесію. Європейські банки намагаються знизити відношення боргу до власного капіталу, тобто займаються делевереджем. Вони прагнуть скоротити свої баланси, щоб привести їх у відповідність з капіталом, оскільки збільшити капітал їм зараз набагато складніше. А скорочення банківського кредитування - ще один фактор скорочення економічної активності в Європі. Думаю, що в найближчі два квартали найкраще, що ми можемо побачити в Європі, це помірна рецесія", - сказав Костеріч.

Головний валютний стратег Deutsche Bank Білал Хафіз вважає, що рецесія в Європі буде досить серйозною. Він зазначив, що в першому кварталі 2012 р. до Італії, Іспанії та Франції, які зараз переживають рецесію, приєднається і Німеччина.

"Рецесія в Європі буде досить серйозною. Французький інститут статистики вважає, що Франція вже в рецесії в поточному кварталі і залишиться в рецесії в 1-му кварталі майбутнього року. Це лише підтверджує наші оцінки: ми вважаємо, що в рецесії зараз, в 4 - м кварталі, вже знаходиться не тільки Франція, але також Італія та Іспанія. У 1-му кварталі майбутнього року до них приєднається Німеччина, де незначне негативне зростання буде спостерігатися не менше двох кварталів поспіль. Однак рецесія не обмежується єврозоною, за нашими оцінками, Великобританія та Японія також знаходяться в рецесії, починаючи з цього кварталу. Так що це глобальний феномен. Криза передається по різних каналах і захоплює різні країни", - сказав Білал Хафіз.

Про те, що Європа, США і Китай навряд чи одночасно опиняться в рецесії, сказав старший віце-президент Legg Mason Funds Management Роберт Хагстром.

"Якщо і Європа, і США, і Китай одночасно опиняться в рецесії, то, звичайно, інвесторам не поздоровиться. Питання тільки, чому це може статися. Якщо стосовно Європи великих сумнівів немає, щодо США вони є. А щодо Китаю мені просто важко повірити, що при його нинішньому 8% зростанні він раптом звалиться в рецесію. Звичайно, розповідати страшні історії - захоплююче заняття, але їх потрібно підкріплювати цифрами. А статистика каже нам, що рецесія відразу в трьох основних економіках світу не дуже ймовірне подія", - зазначив Хагстром.