ua en ru

В Москві поліція примусила опозиціонерів покинути майданчик на Чистих Прудах

Поліція примусила опозиціонерів покинути майданчик на Чистих Прудах у Москві перед пам'ятником казахському поетові Абаю Кунанбаєву, яку вони займали впродовж декількох днів. Сьогодні вранці до "табору" був перекинутий ОМОН, активістам запропоновано зібрати речі і попрямувати в метро.

Операція не супроводжувалася якими-небудь серйозними ексцесами. Офіційної інформації про затримання поки немає. В даний час у пам'ятника знаходяться тільки співробітники поліції.

Увечері активісти на загальних зборах ухвалили рішення зняти 16 травня табір відразу після того, як на них буде висунутий ОМОН, після чого рухатися по бульварах і зайняти іншу точку.

Напередодні вдень представники столичної поліції, що прибули на Чистопрудний бульвар в табір опозиції, зажадали звільнити територію до полудня 16 травня.

15 травня Басманний суд Москви зобов'язав владу ліквідувати табір опозиції на Чистих Прудах, так званий "ОккупайАбай". Таким чином, суд задовольнив позов жителів району і зобов'язав владу навести лад і забезпечити безпеку жителів. Також суд визнав незаконною бездіяльність влади відносно табору опозиціонерів на Чистих прудах.

14 травня ц.р. стало відомо, що група жителів Чистопрудного бульвару в Москві подає заяву до суду, щоб добитися "виселення" опозиціонерів. У префектурі ЦАО Москви раніше відзначали, що влада міста отримала близько 50 скарг від жителів на незручності, які створюють учасники опозиційного табору, зокрема на шум і бруд. Префектура оцінила збиток від перебування активістів на Чистих Прудах в 1 млн руб. Основна утрата, за словами чиновників, опозиція нанесла газонам.

Лідер партії "Яблуко" Сергій Мітрохін оскаржив до Московського міського суду рішення Басманного суду про ліквідацію табору. "Я вважаю, що даним рішенням було порушено моє право на вільне знаходження і переміщення в даному сквері без обмеження часу у будь-який час доби", - заявив він.

Активісти розмістилися біля пам'ятника Кунанбаєву 8 травня, через два дні після силового розгону акції "Марш мільйонів". Декілька десятків активістів жили в таборі постійно, тоді як сотні осіб приєднувалися до них вечірньої пори. Організатори опозиційного кампусу привертали нових учасників культурно-розважальною програмою. Щодня там проходили музичні виступи активістів.
Співголова руху "Солідарність" Ілля Яшин заявив, що більше 20 осіб було затримано при розгоні "ОккупайАбай".