ua en ru

У Молдові почалася реєстрація кандидатів на пост президента, яка триватиме до 15 листопада

У Молдові почалася реєстрація кандидатів на пост президента республіки на виборах 18 листопада 2011 р. Про це журналістам повідомив голова спеціальної комісії парламенту з організації та проведення виборів президента Тудор Деліу, зазначивши, що прийом документів від них буде здійснюватися до 15 листопада 2011 р.
Спецкомісія з організації та проведення виборів президента Молдови, до складу якої увійшли 9 депутатів, які представляють усі парламентські фракції, буде приймати документи від кандидатів на пост глави молдавської держави і перевіряти їх відповідність необхідним умовам, приймати рішення щодо реєстрації кандидатів. Комісія також буде відповідати за всю процедуру організації та проведення виборів президента в парламенті, здійснювати підрахунок голосів і оголошувати результати виборів.
Згідно молдавської конституції, президент країни обирається парламентом таємним голосуванням. Главою держави може бути обраний громадянин, який має право обирати, досяг 40-річного віку, проживав або проживає на території Молдови не менше десяти років і володіє державною мовою. Для обрання президентом кандидатові на цей пост необхідно набрати три п'ятих голосів обраних депутатів (61 з 101). Якщо жоден з кандидатів не набрав необхідної кількості голосів, проводиться другий тур голосування по перших двох кандидатурах, встановленими у порядку убування кількості голосів, отриманих у першому турі.
Якщо і в другому турі голосування жоден з кандидатів не набрав необхідної кількості голосів, проводяться повторні вибори. Якщо і після повторних виборів президент не обраний, діючий президент Молдови повинен розпустити парламент і призначити дату виборів нового парламенту.
Правлячій нині в Молдові коаліції для самостійного обрання президента не вистачає двох голосів, які вона може отримати, тільки заручившись підтримкою депутатів від фракції Партії комуністів.
Парламент Молдавії прийняв сьогодні рішення про те, що вибори нового президента республіки відбудуться у вищому законодавчому органі країни 18 листопада 2011 р. Виконуючий обов'язки президента Молдови, голова парламенту Маріан Лупу відзначив, що депутатам необхідно об'єднати зусилля і знайти рішення з цього важливого питання в ході дискусій правлячого альянсу за європейську інтеграцію і опозиції в особі Партії комуністів.
Лупу підтвердив ще раз, що готовий відмовитися бути єдиним кандидатом на пост президента від правлячого альянсу, якщо це допоможе деблокувати ситуацію з виборами нового президента. Він сказав, що не хоче бути каменем спотикання і блокувати процес обрання нового глави молдовської держави.
Молдавія вже більше двох років живе без обраного президента, що є світовим рекордом. Ця країна є парламентською республікою, і президента обирає парламент.
Колишній президент Молдови, голова Партії комуністів Володимир Воронін подав у відставку 11 вересня 2009 р. Він займав посаду глави держави з 2001 р. два чотирирічних терміни поспіль і, згідно з конституцією республіки, не міг балотуватися на цей пост утретє поспіль. Після прийняття парламентом відставки Вороніна в.о. президента Молдови був затверджений голова парламенту Міхай Гімпу. Однак, оскільки парламенту Молдови не вдалося обрати нового главу держави восени 2009 р., Гімпу залишився виконувати обов'язки президента до формування парламенту нового скликання. Після того як в Молдавії 28 листопада 2010 р. пройшли чергові дострокові парламентські вибори, виконувати обов'язки президента Молдавії почав Маріан Лупу, будучи новим головою парламенту.
Унаслідок необрання президента Молдови з 2009 р. були розпущені вже парламенти республіки двох скликань. Останні дострокові парламентські вибори в Молдові відбулися 28 листопада 2010 р.