ua en ru

У Міненерго РФ спростували можливість припинення Росією транзиту газу в ЄС

В Міністерстві енергетики Росії спростували інформацію, що з'явилася у ЗМІ, про можливість припинення Росією транзиту газу через Україну до Євросоюзу. Про це РБК-Україна повідомила прес-секретар Міненерго Росії Ольга Голант.

В Міністерстві енергетики Росії спростували інформацію, що з'явилася у ЗМІ, про можливість припинення Росією транзиту газу через Україну до Євросоюзу. Про це РБК-Україна повідомила прес-секретар Міненерго Росії Ольга Голант.

Зокрема, у ЗМІ з'явилася 25 вересня інформація з посиланням на заяву міністра енергетики Росії Олександра Новака (на фото) в інтерв'ю Handelsblatt, що нібито Росія може припинити поставки газу в Європу через те, що Європа реекспортує газ до України в порушення контрактів.

"В інтерв'ю міністр сказав, що реекспорт не передбачено контрактом. Ніхто не говорив про заборону. Це або неправильний переклад, або чиєсь бажання побачити щось більше, ніж було сказано", - заявила Голант.

Російська газета "Ведомости" навела наступну цитату Новака з інтерв'ю Handelsblatt: "Укладені контракти не передбачають реескпорта. Ми сподіваємося, що наші європейські партнери будуть дотримуватися укладених домовленостей. Лише це може гарантувати безперебійні поставки європейським споживачам".

Нагадаємо, о 12:00 п'ятниці в Берліні (Німеччина) розпочалися газові переговори між Україною, Росією і Євросоюзом. У тристоронній зустрічі беруть участь міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, міністр енергетики Росії Олександр Новак і єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер.

Росія з 16 червня 2014 р. припинила поставки газу в Україну через борги. Україна подала до Стокгольмського арбітражу позов відносно перегляду Росією ціни на газ для України і ціни транзиту газу через українську територію до країн ЄС. 25 вересня ввечері Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" повідомила, що Угорщина під тиском Росії припинила реверс газу в Україну.

В Україну з Євросоюзу імпорт газу від початку 2014 р. і по 24 вересня включно збільшився на 30%, або на 600 млн куб. м порівняно з аналогічним періодом 2013 р. - до 2 млрд куб. м. За оперативними даними Центрального диспетчерського департаменту "Укртрансгазу", станом на 24 вересня 2014 р. добове надходження по словацькому коридору становило 26,9 млн куб. м газу, а з боку Польщі та Угорщини імпортувалося відповідно 4,4 і 4,6 млн куб. м.