ua en ru

У Криму прокуратура повернула державі 314 га земель

У Криму за позовом прокуратури м. Севастополя державі повернуто 314 га із майже 1,5 тис. га незаконно відібраних земель. Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України.

"29 березня 2013 р. виконано два судових рішення за позовом прокуратури про витребування двох земельних ділянок площею 314 га і передачі їх у державну власність", - заявив старший державний виконавець Балаклавського районного управління юстиції Олександр Сушко.

Після закриття колгоспу "Червоний жовтень" у 2008 р. землі сільськогосподарського призначення сіл Россошанка, Новобобровка і Передове почав обслуговувати кооператив "Уркуста", зареєстрований у Подільському районі м. Києва.

Колгоспом було сформовано заборгованість, яку в подальшому легалізовано шляхом прийняття рішення одним з районних судів Луганської обл. Відповідно, було зобов'язано Севастопольську міську адміністрацію прийняти рішення про виділення цих земель об'єднанню "Уркуста".

Як зазначають у прокуратурі, згодом, саме на "Уркусту" були оформлені держакти на право власності на заповідну землю в Байдарській долині. Далі гектари перепродувалися низці комерційних фірм, дві з яких перебували в Новій Зеландії і на Кіпрі. Оскільки відповідачами були іноземні компанії, судовий розгляд затягнувся. Щоб відстояти інтереси держави прокуратурі Севастополя знадобилося кілька років.

"Практично, два роки знадобилося прокуратурі, для того щоб у суді відстояти і захистити інтереси держави і довести необґрунтованість виділення зазначених земель. І ось, 29 березня цього року були передані і прийняті юридичним відділом Севастопольської міської адміністрацією", - заявив заступник прокурора м. Севастополя Юрій Цимбал.

Справа розглядалася в Ленінському районному суді. Групі у складі чотирьох осіб пред'явлено обвинувачення відразу за кількома статтями: фіктивне підприємництво, легалізація злочинних доходів, шахрайство в особливо великих розмірах і видача підроблених документів.

За статтями передбачено покарання у вигляді позбавлення волі з конфіскацією майна. За легалізацію злочинних доходів - від 8 до 15 років з конфіскацією майна, за шахрайство в особливо великих розмірах - від 8 до 12 років.

Читайте також: Госпсуд Києва почав виробництво по стягненню 2,3 млн грн з "Української авіаційної транспортної компанії" на користь Міноборони