ua en ru

У Києві з сьогоднішнього дня почнуть видавати "картку киянина"

У Києві з сьогоднішнього дня, 2 квітня 2012 р., пільговики почнуть отримувати "картку киянина". У першу чергу такі картки отримають члени багатодітних сімей, які мають право на безкоштовний проїзд в метро, повідомляє "Комерсант України".

В "картки киянина" буде зберігається інформація про пільги, які надаються її власнику. Столична влада декларує, що власники карток матимуть право на знижку до 20% при купівлі медикаментів вітчизняного виробництва. Разом з тим представники фармацевтичного бізнесу не готові надавати такі знижки.

З сьогоднішнього дня столичним пільговикам почнуть видавати "Картку киянина". У ній буде зберігається інформація про пільги, які надаються її власнику. У першу чергу такі картки отримають члени багатодітних сімей, які мають право на безкоштовний проїзд в метро. Столична влада декларує, що власники карток матимуть право на знижку до 20% при купівлі медикаментів вітчизняного виробництва. Разом з тим представники фармацевтичного бізнесу не готові надавати такі знижки.

З сьогоднішнього дня отримати її безкоштовно можна буде в районних управліннях соціального захисту. Як повідомив "Комерсант" заступник голови КМДА Руслан Крамаренко, зараз виготовлено вже 60 тис. карток. Спочатку картку отримають члени багатодітних сімей, які мають право на безкоштовний проїзд у метрополітені. Потім - інші категорії пільговиків та соціальні працівники. "До кінця цього року ми плануємо, що картку отримають всі 690 тис. пільговиків, які мають право на доплати з міського бюджету", - уточнив Руслан Крамаренко.

Для оформлення картки потрібен паспорт і документи на право отримання пільг. "Карткою киянина" можна буде користуватися і як звичайною банківською картою. Ефективність картки в 2012 році випробують на пільговиках, а з 2013 року її зможе отримати будь-яка людина з київською пропискою.

Особи, які не мають прав на пільги, за задумом столичної влади зможуть користуватися "карткою киянина" як звичайною дисконтною карткою при придбанні різних товарів. Для цього в КМДА сформують перелік торгових мереж і партнерів проекту, в яких можна буде отримати знижки. На даному етапі декларується можливість отримання знижки до 20% на вітчизняні медикаменти в мережі комунальних аптек "Фармація". За словами Руслана Крамаренка, зараз ведуться переговори і з приватними аптеками про надання знижок по "картці киянина" і в їхніх торговельних точках.

Робоча група з впровадження в столиці "картки киянина" була створена ще в лютому 2004 року під час перебування мера і голови Київської міської держадміністрації (КМДА) Олександра Омельченка.Найактивніше про цей проект заговорили, коли в 2006 році мером і головою КМДА став Леонід Черновецький. Однак в 2010 році реалізація проекту була припинена після скандалу, пов'язаного з розтратою столичними чиновниками бюджетних коштів.

У 2011 році після того, як КМДА очолив Олександр Попов, київська влада повернулися до ідеї впровадження "картки киянина". 8 серпня 2011 громадськості була представлена її концепція. За допомогою картки планується вести облік пільгових категорій жителів столиці і контролювати порядок надання пільг. Голова правління банку "Хрещатик" (одиного з співвиконавців проекту) Дмитро Гриджук розповів "Комерсант", що виробництво однієї картки обійдеться банку в 50 грн. Вона буде виглядати як іменна банківська карта платіжної системи VISA з електронним чипом, на який буде записана інформація про власника та про надані йому пільги