ua en ru

У Києві на Андріївському узвозі завершився двомісячний проект мистецького фестивалю

Експозиція сучасної кераміки, яка прийняла в неділю, 29 вересня, останніх відвідувачів на будівельному майданчику колишньої швейної фабрики по вул. Фролівській у Києві, завершила проект творчих ініціатив "Літо на Юності".

"Ланцюг культурних подій, свідками яких ми стали, починаючи з мистецького фестивалю "SPACES: Архітектура загального", створила феномен будівельного майданчика колишньої "Юності". Його складові - близькість до Андріївського узвозу, історичному культурному центру міста, спільнота людей мистецтва, готових до реалізації інноваційних культурних проектів, і цілком оформлена кількісно і якісно аудиторія. Саме вони багато в чому визначатимуть характер і дух майбутнього культурного центру на цьому місці", - заявив Євген Карась, засновник і керівник "Карась Галереї".

За його словами, протягом останніх місяців будівельний майданчик переросла в унікальну дискусійний майданчик, на якій і організатори виставок і самі художники, і відвідувачі можуть поговорити про мистецтво.

"Наприклад, остання виставка - це пропозиція дискусії про кераміці в урбаністичному просторі: якою вона має бути, яка її роль, місце, перспективи. Або виставка молодих художників і скульпторів, на якій були представлені ті, хто завтра, цілком можливо, визначатиме образ сучасного українського образотворчого мистецтва", - сказав Карась.

Проект творчих ініціатив "Літо на Юності, що стартував у серпні, познайомив київську публіку з творчістю юних скульпторів і художників, дебютувавши з виставкою "Самі". У вересні будівельний майданчик стала експериментальною лабораторією арт-терапії групи "Overgound-K" під керівництвом Віри Шевченка. Протягом кількох тижнів під егідою Спілки ініціативної молоді тут також читали лекції про особистісному розвитку. А в останні дні вересня відвідувачі майданчика стали свідками інсталяції сучасної кераміки в урбаністичному просторі.

"Ідею проекту творчих ініціатив "Літо на Юності" ми підтримали в якості експерименту. Тим не менш, проект викликав великий інтерес серед експертів і киян. Для нас це є ще одним доказом того, що в суспільстві є запит на нову площадку для реалізації національного культурного потенціалу", - заявив Антон Гливинський, директор по зв'язках з громадськістю та комунікацій компанії "ЕСТА Холдинг".

Нагадаємо, в квітні 2012 р. компанія "ЕСТА Холдинг", що входить до групи СКМ Ріната Ахметова, заявила про намір побудувати культурний простір на частини ділянки колишньої швейної фабрики "Юність" по вул. Фролівській у Києві. У лютому 2013 р. була розроблена концепція майбутнього багатофункціонального культурного центру за принципом відкритої площадки. Всі роботи з цього проекту ведуться під контролем київської громадськості.