ua en ru

У Камбоджі працівники швейної промисловості протестують проти уряду, вимагаючи підвищення зарплати

У Камбоджі працівники швейної промисловості протестують проти уряду. Основною вимогою об'єднаної опозиції є підвищення заробітної плати робітникам фабрик, передає Associated Press.

Протести у столиці Камбоджі р. Пномпені поновилися сьогодні, в результаті чого національна асоціація швейних мануфактур була змушена видати рекомендацію своїм членам призупинити виробництво на тиждень. Це було викликано побоюваннями, що протестувальники можуть пошкодити фабрики, якщо їх співробітники не приєднаються до страйку. У країні діють близько 500 швейних мануфактур, які виробляють одяг і взуття для зарубіжних брендів.

За повідомленнями свідків, в місті зібралися кілька тисяч осіб. Протестувальники розраховують надати достатній тиск на уряд. Прем'єр-міністр країни Хун Сен виграв вибори в липні ц.р. і таким чином, продовжив своє 28-річне правління в найбіднішої південноазіатської країні. Тим часом, протестуючі, очолювані лідером опозиції Сам Ренсі, звинувачують його у фальсифікації виборів. Вони неодноразово виступали проти результатів виборів з вимогою відставки Хун Сена.

В життєво важливою для економіки країни швейної галузі зайнято понад 500 тис. чоловік і вона призводить провідні експортні доходи. Робітники вимагають підвищення зарплати з нинішніх 80 дол. до 160 дол. Більшість з них страйкують вже протягом декількох місяців, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що робітники не можуть прожити на нинішню зарплату.

Низький рівень оплати праці є головним стимулом для міжнародного одежного бізнесу на користь підстави виробництва саме в Камбоджі. В інших країнах регіону профспілки надають досить сильний тиск на керівництво, щоб домогтися більш високих зарплат, гідних умов праці. Останнє питання особливо гостро стоїть для Бангладеш, де в недавньому минулому сталося кілька великих катастроф на мануфактурних виробництвах. У квітні ц.р. у Бангладеш в результаті обвалення фабрики Rana Plaza загинули більше 1 тис. 100 осіб, ще 2,5 тис. співробітників фабрики отримали різного ступеня тяжкості поранення.