ua en ru

В Італії помер останній гестапівець, відповідальний за Ардеатинську бійню

У столиці Італії помер колишній гестапівець Еріх Прібке, останній з військових злочинців, відповідальних за масове вбивство в Ардеатинських печерах в 1944 р. Він помер у віці 100 років.

У столиці Італії помер колишній гестапівець Еріх Прібке (на фото), останній з військових злочинців, відповідальних за масове вбивство в Ардеатинських печерах в 1944 р. Він помер у віці 100 років, передає агентство Reuters.

Після закінчення Другої світової війни Прібке втік до Аргентини, де провів у бігах 50 років. Місцезнаходження нацистського злочинця вдалося встановити завдяки журналістському розслідуванню в 1995 р. У 1997 р. його засудили на довічне ув'язнення. Після 15-річної відсидки йому замінили утримання у в'язниці на домашній арешт. Причиною такого рішення став похилий вік засудженого.

"Прібке не відчував ніякого співчуття до своїх жертв, незважаючи на те, що це співчуття йому нічого не коштувало б", - прокоментував смерть нациста глава Єврейського співтовариства в Римі Ріккардо Пачифічи. "Тепер його судитимуть його ж жертви", - додав Пачифічи.

Представник італійської влади заявив, що Прібке планується поховати поряд з його дружиною в Аргентині. Проте глава МЗС Аргентини Ектор Тімерман заявив, що цього не відбудеться, оскільки аргентинці ніколи не забудуть і не пробачать злочину нацистів, передає ВВС.

Масова страта італійських громадян в Ардеатинських печерах була здійснена нацистами 24 березня 1944 р. 335 осіб було розстріляно у відповідь на замах, здійснений членами італійського Опору, в результаті якого загинули 33 солдати фашистської Німеччини. Після страти печери були підірвані.