ua en ru

В Італії уряд Летти отримав вотум довіри

Обидві плати італійського парламенту проголосували в середу за продовження роботи діючого уряду під керівництвом прем'єр-міністра Енріко Летти, після того, як колишній прем'єр Сільвіо Берлусконі несподівано відмовився від своїх планів зі скиненню коаліційного кабінету.

Обидві плати італійського парламенту проголосували в середу за продовження роботи діючого уряду під керівництвом прем'єр-міністра Енріко Летти (на фото), після того, як колишній прем'єр Сільвіо Берлусконі несподівано відмовився від своїх планів зі скиненню коаліційного кабінету. Про це повідомляє Bloomberg.

Прибутковість 10-річних італійських держоблігацій знизилася на 5 базисних пунктів до 4,37%, фондовий індекс FTSE MIB виріс за підсумками середовища на 0,7%.

В той же час чергова криза в Італії продемонструвала слабкість кабінету, який стоїть зараз перед необхідністю реалізації жорстких реформд ля поліпшення ситуації в економіці і підвищення її конкурентоспроможності.

"Уряду Летти необхідно ухвалювати непопулярні рішення, - сказав The Wall Street Journal економіст Bocconi University Тіто Боєрі. - Враховуючи складність політичної ситуації, це стає все складнішою. До цих пір у Летти були нульові шанси на реалізацію сильних реформ. Зараз ця можливість трохи вище, але все одно ситуація виглядає складною".

Спостерігачі вважають, що Берлусконі, який тричі очолював уряд Італії, зараз втрачає свої позиції, і його вплив на італійську політику буде знижуватися і в майбутньому.

У сенаті перед голосуванням в середу прем'єр Летта закликав законодавців висловити вотум довіри діючому уряду. "Ця довіра буде виражена не проти когось, а на користь Італії і всіх італійців", - підкреслив Летта.

Лідер вхідної в правлячу коаліцію партії "Народ свободи" Сільвіо Берлусконі безпосередньо перед початком голосування несподівано заявив, що його фракція проголосує "за".

"Уважно вислухавши і взявши до уваги всі доводи Енріко Летти, а також враховуючи той факт, що Італія потребує уряду, який зможе провести відповідні структурні і інституційні реформи, які посприяють модернізації країни, ми ухвалили рішення висловити вотум довіри цьому уряду", - заявив Берлусконі, виступаючи перед членами сенату. При цьому він відзначив, що "це рішення далося його партії нелегко".

Раніше екс-прем'єр заявляв про те, що він добиватиметься розпуску Діючого уряду і проведення дострокових парламентських виборів. П'ять міністрів, що представляють партію, подали заяви про відставку.

Проте більшість в партії "Народ свободи" у результаті не підтримало Берлусконі, і він був вимушений змінити свою позицію.