ua en ru

У I кв. 2012 р. не варто очікувати колапсу світової фінансової системи, - експерт

Перший квартал 2012 року напевно не стане кварталом колапсу світової фінансової системи, вважає доктор економічних наук, партнер освітніх програм FIBO Group Ерік Найман.

"Світову економіку продовжує трясти, і тільки завдяки вливанням ЄЦБ гігантської ліквідності ситуацію з європейськими боргами вдалося купіювати. А своп-операції ФРС з ЄЦБ дозволили утримати котирування євро від обвалу. Таким чином, центральні банкіри виступили кредиторами останньої інстанції і рятівниками ситуації від здавалося б неминучого краху. Таким чином світова економіка хоча й сповільнилася, але не стискається. У поточних умовах це вже успіх. І поки дійсно варто сказати спасибі фінансовій владі. І перший квартал 2012 р. напевно не стане кварталом колапсу світової фінансової системи", - зазначив він.

За словами Наймана, звичка вирішувати будь-які макроекономічні проблеми запуском друкованого верстата може зіграти злий жарт.

"Поточний "рецепт" фінансового здоров'я нагадує середньовічний універсальний метод лікування шляхом кровопускання (тільки навпаки, своєрідного "крововливання", якщо згадати, що гроші є "кров'ю" сучасної економіки). І якщо ФРС, ЄЦБ, Банк Англії, Банк Японії, Швейцарський національний банк і інші, продовжать агресивно нарощувати грошову масу, то рано чи пізно вона прорве заслони центральних банків і спровокує інфляційний стрибок. Ну а якщо політики і фінансова влада одумаються і почнуть проводити зважену бюджетну політику з мінімальним дефіцитом держбюджету, то неминуче змиряться з мінімальним економічним зростанням і фактичної заморожуванням боргів. У будь-якому випадку попереду важкі часи і до повної перемоги над кризою належить пройти ще багато кроків", - прогнозує економіст.