ua en ru

Особам, причетним до укладання контракту на імпорт електроенергії з РФ, загрожує до 6 років в'язниці, - ГПУ

Генеральна прокуратура України (ГПУ) продовжує досудове розслідування стосовно контрактів на імпорт російської електроенергії та її постачання в окупований Крим. Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит сайту "Енергетика України".

"Повідомляємо, що Генеральною прокуратурою України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, ДПЗД "Укрінтеренерго" та ДП "НЕК "Укренерго" при укладенні 29 грудня 2014 р. контрактів з ВАТ "Інтер РАО" (РФ) і ТОВ "ЦОР" (РФ) на закупівлю і поставку електроенергії на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим на умовах, які не відповідають інтересам України і призвели до тяжких наслідків, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України. Досудове розслідування триває", - повідомили в ГПУ.

У Генпрокуратурі додали, що до даного кримінального провадження долучено матеріали акту службового розслідування, проведеного за дорученням прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо імпорту електроенергії з РФ і її постачання на тимчасово окуповану територію півострова.

Зазначимо, що ст. 364 КК України - зловживання владою або службовим становищем, частина 2 - те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і зі спеціальною конфіскацією.

Нагадаємо, вчора голова партії "Демократичний альянс" Василь Гацько оприлюднив результати роботи комісії з проведення службового розслідування в Міненерго. У висновках комісії зазначається, що в діях посадових осіб, причетних до укладання контракту з імпорту електроенергії з Росії і контракту на поставку електроенергії в Крим, укладених між ДП "Укрінтеренерго" і ВАТ "Інтер РАО ЄЕС", містяться ознаки держзради.

У висновку комісії зазначається, що виявлені ознаки злочинів, передбачених ст. 111 КК (державна зрада), ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ст. 285 (5) КК (фінансування тероризму), ст. 358 КК (підробка документів, печаток, штампів та бланків), ст. 366 (службове підроблення) та ін.

У висновках комісії, які були готові ще місяць тому, але досі не були оприлюднені, мова йде не тільки про економічно невигідних умовах обох контрактів для України, постачання електроенергії на окуповану частину Донбасу, але і про визнання приналежності Криму до РФ. Копії контракту, наданого слідчої комісії митницею, неодноразово згадується про те, що постачання електроенергії здійснюється до кінцевих споживачів "Кримського федерального округу". Зате в копіях, наданих міністром енергетики та вугільної промисловості Володимиром Демчишиним, ця фраза відсутня, що можна розцінювати як підроблення документів.

У висновках комісії також зазначається, що в ході розслідування були виявлені ознаки укладення контрактів з численними порушеннями чинного законодавства України на завідомо невигідних для Підприємства умовах і невідповідність контрактів законодавства "за формою, змістом та процедурою укладення".