ua en ru

У Дніпропетровській обл. в 2013 р. почне роботу єдина регіональна диспетчерська "швидкої допомоги"

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колесніков доручив завершити будівництво єдиної регіональної диспетчерської "швидкої допомоги" до 27 квітня поточного року. На даний момент готовність об'єкту складає більше 90%, передає кореспондент РБК-Україна.

"На час прибуття "швидкої допомоги" до пацієнта впливає кілька основних факторів: достатня кількість пунктів базування карет "видкої допомоги" і створення центральних диспетчерських пунктів. На Дніпропетровщині диспетчерський пункт має ступінь готовності більше 90% і цього року нова диспетчерська буде запущена" , - заявив Колесніков.

За словами заступника головного лікаря з технічних питань Геннадія Карауша, введення в експлуатацію єдиної диспетчерської дозволить в рази скоротити час передачі виклику від пацієнта до бригади "швидкої", яка виїжджає за викликом.

"Так, якщо донедавна на передачу виклику йшло від 6 до 15 хв., то зараз цей час становитиме 1,5-2 хв. Це стало можливим завдяки виключенню з ланцюга проміжних диспетчерів підстанцій та передачу виклику безпосередньо від центрального диспетчера бригаді", - сказав Карауш.

Вартість проекту з будівництва єдиної регіональної диспетчерської "швидкої допомоги" становить 10,4 млн грн. Після введення її в експлуатацію сюди будуть надходити виклики "швидкої" з усією Дніпропетровській обл.

В даний час в Дніпропетровській обл. розташовані 138 пунктів базування "швидкої допомоги". Завдяки оснащенню автомобілів системами GPS-навігації, бригади "швидкої допомоги" виконують норматив доїзду до пацієнта за 10 хв. в міській місцевості і за 20 хв. - у сільській, навіть не орієнтуючись у вказаному районі.