ua en ru

У Чилі на президентських виборах лідирує Мішель Бачелет від лівої коаліції, - попередні дані

За попередніми даними, в Чилі на президентський виборах лідирує Мішель Бачелет від лівої коаліції "Нову більшість", повідомляє Reuters.

Після обробки 6,5% бюлетенів у неї 45,1% голосів. Бачелет вже займала президентський пост у 2006-2010 рр.

На другому місці її суперниця Евелін Маттеї, кандидат від правоцентристського "Альянсу за Чилі", на даний момент вона набирає 24,8%, в той час як 7 решти кандидатів отримали 11,9% і менше.

Для перемоги кандидату необхідно набрати не менше 50% голосів, якщо цього не відбудеться, то двоє лідерів перегонів зустрінуться знову 15 грудня у другому турі виборів. Однак, за даними екзит-полів, Бачелет може стати першим кандидатом за 20 років, яка вчинила остаточну перемогу вже в першому турі.

Бачелет і Маттеї - дочки генералів, які зайняли діаметрально протилежні позиції після державного перевороту 1973 р., коли до влади прийшла військова хунта під проводом генерала Аугусто Піночета. Батько Бачелет був заарештований і закатований у тюрмі незабаром після перевороту в катівні академії військово-повітряних сил, начальником якої був Альберто Маттеї. Останній відкидає звинувачення на свою адресу, не дає коментарів і не з'являється на публіці.

Право голосу мають всі громадяни Чилі, які досягли 18-річного віку і не переслідуються за законом за кримінальні злочини. Загальна чисельність населення країни складає 17 млн 402 тис. осіб. Президент країни обирається на 4 роки. Конституція Чилі забороняє займати президентське крісло більше одного терміну поспіль, але не перешкоджає повторному обранню після перерви.