ua en ru

Cоціал-демократи перемагають на виборах до парламенту Чехії

Лівоцентристська соціал-демократична партія лідирує на дострокових парламентських виборах у Чехії після підрахунку більше половини бюлетенів.

Лівоцентристська соціал-демократична партія лідирує на дострокових парламентських виборах у Чехії після підрахунку більше половини бюлетенів. Про це повідомляє ВВС.

Соціал-демократи набирають близько 22% голосів.

На другому місці йде нова центристська партія "Акція незадоволених громадян" (ANO), яка отримує близько 18,7%. На третє місце - Комуністична партія з 16,3% голосів.

Очікується, що про остаточні результати голосування буде оголошено пізніше в суботу.

Але експерти припускають, що соціал-демократи не зможуть здобути абсолютну більшість місць у парламенті, що загрожує появою нової нестабільної коаліції.

Тимчасовий уряд керує країною починаючи з серпня, коли в Чехії розгорівся корупційний скандал.

Нагадаємо, 13 серпня Президент Мілош Земан офіційно прийняв відставку прем'єр-міністра країни Іржі Руснока після того, як його уряду висунули вотум недовір'я в парламенті.

Попередній прем'єр-міністр Чехії Петро Нечас був вимушений піти у відставку разом зі всім своїм урядом після гучного корупційного скандалу із затриманням низки посадових осіб, серед них і керівника адміністрації прем'єра.

23 серпня Земан оголосив, що дострокові вибори до парламенту відбудуться в кінці жовтня.