ua en ru

У "Батьківщині" сумніваються, що Рада забезпечить ротацію Ради НБУ у встановлені терміни

Один з авторів закону про Раду НБУ, народний депутат від фракції "Батьківщина" Сергій Терьохін сумнівається, що Верховна Рада забезпечить ротацію Ради Національного банку в належні терміни - до початку березня.

Один з авторів закону про Раду НБУ, народний депутат від фракції "Батьківщина" Сергій Терьохін сумнівається, що Верховна Рада забезпечить ротацію Ради Національного банку в належні терміни - до початку березня. Про це він повідомив кореспонденту РБК-Україна.

"В законі прописана норма про необхідність ротації членів Ради НБУ. Але вже не перший раз ми спостерігали ситуацію, коли ротація не відбувалася, хоча терміни повноважень когось з членів спливали. Але члени Ради НБУ в такому випадку, навіть якщо закінчується термін повноважень, продовжують виконувати обов'язки до призначення нових членів. Тому закінчення строків повноважень ряду членів НБУ не означає відсутність кворуму для прийняття рішень Радою. Тому я не виключаю, що в нинішніх умовах ротація не відбудеться", - заявив він.

Терьохін вважає, що в силу політичних і економічних обставин, в умовах діючої монетарної політики та управління фінансами в банківській сфері чинною владою роль і функції Ради НБУ істотно знижені.

"Я був автором створення нового формату Ради НБУ. Але сьогодні сам принцип формування Ради НБУ не відповідає реаліям. Я був автором законодавства, яке ввело в Раду НБУ представників Верховної Ради. Головна наша вимога полягала в тому, щоб в Раду НБУ входили не політики, а економічні консерватори, які повинні робити все для стабільності нацвалюти. І зараз потрібен такий консервативний орган, щоб не вийшло те, що ми маємо сьогодні. Головна ідея Ради полягала в тому, щоб політика НБУ була такою: в оборот треба випускати таку грошову масу, обсяги якої не приводили б до інфляції і зростання споживчого попиту. Але на практиці у нас все перекрутили", - вважає депутат.

В таких умовах Терьохін прогнозує призначення в Раду "людей за політичним принципом, що не допустимо". Тому, за його словами, "Батьківщина" не буде делегувати туди своїх кандидатів.

"Нам не підходить квотний принцип формування Ради НБУ, не можна в наших реаліях політизувати цю сферу. Тому вкрай важливо деполітизувати Раду, цей орган повинен бути "надбудовою" та незалежним інститутом при НБУ. Тому в таких умовах очевидно, без зміни принципів формування Ради, якщо цей орган буде залишатися комерційним по своїй суті, то "Батьківщина" не буде делегувати своїх кандидатів", - заявив Терьохін.

Нагадаємо, на початку січня 2014 р. закінчилися семирічні повноваження шести членів Ради НБУ, обраних за квотою Ради в 2007 р. Зокрема, завершені повноваження Василя Горбаля, Михайла Гончарова, Сергія Клюєва, Бориса Колеснікова, Петра Порошенка та голови Ради Ігоря Прасолова.

Для кворуму Ради потрібно не менше 10 членів, тоді як зараз їх вісім - Ірина Акімова, Павло Гайдуцький, Юрій Полунєєв, Андрій Портнов, Віктор Федосов, Валерій Хорошковський, Роман Шпек, а також глава НБУ Ігор Соркін. Таким чином, з 11 січня 2014 р. Рада НБУ не має кворуму.