ua en ru

У 2015 році загальний стан економіки лише погіршиться, - Медведчук

Стан економіки України продовжує погіршуватися: ще в березні поточного року в Мінекономрозвитку прогнозували падіння ВВП на 3%, проте за даними на 8 липня, "один з песимістичних прогнозів - це 7%". Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

"Оскільки похвалитися економічними успіхами влада не може, її представники вважають за краще вести мову про відновлення економічного зростання країни вже в 2015 році. Глава НБУ говорить про 1-2%-е збільшення, глава Мінекономрозвитку - про 2%-е. Але цілком очевидно, що відновленню економічного зростання повинен передувати сплеск інвестиційної активності в країні", - підкреслює політик.

Він зазначає, що за даними Держстату, в I кварталі 2014-го обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну знизився на 6,2 млрд дол., або на 10,6% порівняно з початком року. "Охочих інвестувати в українську економіку в розпал політичної та економічної кризи, стає все менше", - повідомляє Медведчук.

За його словами, через скорочення державного фінансування капітальні інвестиції в I кварталі 2014 року скоротилися на 23,1% у річному обчисленні.

"У той же час вітчизняні підприємства не в змозі забезпечити нарощування інвестиційної активності за рахунок власних коштів. Їх збитки в I кварталі 2014 року зросли в 5,5 рази, прибуток збільшилася в 2,2 рази, від'ємне сальдо (прибуток мінус збиток) досягло 128,5 млрд грн. (близько 10,6 млрд дол.)", - констатує лідер "Українського вибору".

Медведчук приходить до висновку, що жодних інвестиційних ресурсів для відновлення економічного зростання у наступному році в України немає. "Слід очікувати тільки подальшого падіння економіки", - підкреслює він.

Також він підкреслює, що немає сенсу сподіватися ж на те, що кредити міжнародних фінансових організацій приведуть до поліпшення економічної динаміки в Україні. "У кращому випадку вони будуть спрямовані на підтримку рівня золотовалютних резервів, латання бюджетних дірок, а також оплату російського газу, - зазначає він. - Відповідно, криза у фінансовому секторі затягнеться, спад промислового виробництва буде зберігатися і в 2015 році, а загальний стан економіки лише погіршиться".