ua en ru

Посилювання регулювання в США і Європі змусить банки переглянути бізнес-модель інвестиційного банкингу, - експерти

Посилювання регулювання в США і Європі змусить банки переглянути бізнес-модель інвестиційного банкингу. Таку думку висловили експерти консалтингової компанії Accenture, пише РБК daily.

Так, за словами експертів, крупним інвестбанкам доведеться «радикально перебудуватися, щоб вижити в світі», що змінюється, тому що всі стратегії, які базувалися на дешевих кредитах і ліберальному регулюванні, остаточно йдуть в минуле. Тепер банкам доведеться надовго звикнути до низьких темпів зростання і розвиватися переважно в сегментах з низьким ризиком на зразок управління активами і платіжних операцій.

Безпосередньо після завершення фінансової кризи інвестбанки добре запрацювали на потоках дешевих грошей з підвалів центробанків. А крах Lehman Brothers привів до зникнення з ринку багатьох конкурентів. Рекордний прибуток приносили їм перш за все операції з облігаціями, сировиною і валютою (FICC). Проте європейська боргова криза знову позбавила ринки упевненості. Аналітики Barclays виходять з того, що доходи вісімки ведучих інвестбанків впали в 2010 р. на 18%, а в 2011 р. будуть стагнувати.

Втім, завершення періоду посткризового пожвавлення ринку для банків основною проблемою все-таки не є. Набагато більші неприємності готують їм регулятори. Так, нові правила в США накладають обмеження на вигідні операції з дериватами. Крім того, політична влада США вимушує банки сильно скоротити масштаби їх спекулятивної торгівлі за рахунок власних коштів. Проте ще сильнішим імпульсом для здійснення реформ є нові вимоги до розмірів власного капіталу банків «Базель III».

«Цього року банки займуться пристосуванням своєї структури до нових умов регулювання», - упевнений партнер юридичної фірми Allen & Overy Алістер Ешер. При цьому експерт прогнозує необхідність ухвалення банками «хворобливих портфельних рішень». На думку аналітиків Morgan Stanley, 12 найбільшим інвестбанкам доведеться скоротити об'єм ризикових активів до 1,3 трлн дол.

Вихід з ситуації, що складається нині, глава UBS Освальд Грюбель бачить в гармонійному поєднанні циклічного інвестиційного банкингу із стабільнішими напрямами на зразок роботи із спроможними клієнтами і управління активами. Шеф Credit Suisse Бреді Дуган також вважає, що сума окремих частин коштує більше одного цілого. Тому йому ось вже протягом декількох років вдається добиватися зростання синергії в результаті поєднання інвестиційного банкингу з бізнесом по обслуговуванню багатих клієнтів. Так, зростання доходів цього інституту склало за дев'ять місяців 2010 р. 3,3 млрд дол.

Привабливість некапіталомістких напрямів комерційної діяльності відкрили для себе і інші крупні банки. Goldman Sachs, так само як і швейцарські інститути, робить ставку на управління активами. Bank of America Merrill Lynch і JP Morgan розширюють свій бізнес на базі платіжного обороту - трансакційний банкинг. «Можливо, все це звучить не дуже романтично, але ці сектори забезпечують стабільну прибутковість, яка необхідна нам в майбутньому», - відзначив один з лондонських банкірів.