ua en ru

УЗ планує відновити сполучення з територіями, прилеглими до Криму

УЗ планує відновити сполучення з територіями, прилеглими до Криму Фото: Укрзалізниця (РБК-Україна)

"Укрзалізниця" працює над відновленням залізничного сполучення з територіями, які межують з окупованим Росією Кримом. Всі обмеження щодо перевезень є негативним фактором для економіки України.

Про це повідомив глава правління "Укрзалізниці" Володимир Жмак в ефірі телеканалу "Україна 24".

На думку Жмака, відновлення пасажирського сполучення з непідконтрольними Україні територіями та Росією з гуманітарної точки зору необхідно.

"Ми працюємо над тим, щоб відновити повідомлення з територіями, які прилягають до Криму. На жаль, у самий Крим ми заїхати не можемо", - констатував Жмак.

"Напрямок Київ - Москва був одним з найприбутковіших з сімома щоденними потягами. Зараз всі ці пасажири поїхали через Мінськ. На прикладі мінського аеропорту, який з провінційного з оборотом 1,5 млн пасажирів у рік зараз виріс до 5 млн виключно внаслідок трафіку між Україною і Росією", - підсумував глава "Укрзалізниці".

З 2015 року припинено авіасполучення між Україною і Росією. Поїзди ходили між цими країнами до березня 2020 року, коли Україна закрила кордони через поширення коронавірусної інфекції.

Зазначимо, Російська Федерація 30 червня запустила вантажні поїзди Керченського мосту в окупований Крим.

Нагадаємо, Росія запустила пасажирські поїзди з Керченського мосту в грудні 2019 року; українська сторона відправляла ноту протесту, запуск також засудила міжнародна спільнота.

Україна наполягає, що міст був побудований незаконно, а поїзди фактично незаконно перетинають український державний кордон; прокуратура Автономної Республіки Крим розслідує відповідну кримінальну справу.