ua en ru

Комісія Качанівської колонії відмовила Тимошенко у переведенні до дільниці соціальної реабілітації

Комісія Качанівській колонії (№54) відмовила Юлії Тимошенко у переведення до дільниці соціальної реабілітації.

Комісія Качанівській колонії (№54) відмовила Юлії Тимошенко у переведенні до дільниці соціальної реабілітації в приміщенні ЦКЛ №5 "Укрзалізниці " в Харкові. Таке рішення вона прийняла сьогодні під час засідання з розгляду питань щодо пом'якшення умов тримання засуджених, повідомляє прес-служба Державної пенітенціарної служби України.

Зокрема, за словами члена комісії Оксани Кошлич, приймаючи вказане рішення комісія враховувала висновки українських та німецьких лікарів, згідно з яким Тимошенко було продовжено курс реабілітації в умовах стаціонару.

"Також було взято до уваги той факт, що засуджена, згідно колегіального рішення Міжнародної медичної комісії, з травня 2012 р. і по теперішній час перебуває у медичному закладі. Умови її тримання у цьому медичному закладі відповідають міжнародним вимогам. І це підтверджує рішення Європейського суду з прав людини", - зазначила Оксана Кошлич.

Загалом, якщо переглянути зміст статей Кримінально-виконавчого кодексу України, пояснила член комісії, то з них чітко випливає, що можливість переведення до дільниці соціальної реабілітації стосується лише працюючих засуджених.

"Праця засудженої Юлії Тимошенко сьогодні на законних підставах на підприємствах колонії неможлива. Крім того вона офіційно письмово відмовилася від виконання режимних вимог пенітенціарної установи та праці ще у 2012 році", - сказала Кошлич.

Також вона нагадала, що Тимошенко в умовах колонії за весь час відбування покарання перебувала лише 3 місяці.

"Все решта - це перебування у спеціально облаштованому медичному блоці. Тому, з огляду на всі вищеперераховані чинники комісія сьогодні і прийняла рішення про відмову у переведенні засудженої Тимошенко до дільниці соціальної реабілітації", - підсумувала Кошлич.

Нагадаємо, 3 січня Тимошенко подала до адміністрації Качанівської колонії заяву про зміну режиму перебування у в'язниці. Згідно ст.98, 99 Кримінально-виконавчого кодексу, послаблення режиму, зокрема, означає право на необмежену кількість короткострокових побачень, переклад в соціальне лікувальну установу і можливість залишати в'язницю в межах населеного пункту, де знаходиться місце утримання та ін.