ua en ru

"Укренерго" запустило ЛЕП "РАЕС - підстанція "Київська"

"Укренерго" запустило ЛЕП "РАЕС - підстанція "Київська" Фото: відкриття нової ЛЕП

Будівництво лінії та додаткового трансформаторного поля велося протягом 4 років

Сьогодні, 21 грудня 2015 року, за участю керівництва держави було урочисто введено в дію повітряну лінію електропередачі "Рівненська АЕС - Підстанція "Київська", передає кореспондент РБК-Україна.

У процедурі запуску ЛЕП "Рівненська АЕС - Підстанція "Київська" зокрема взяли участь президент України Петро Порошенко, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин та виконуючий обов'язки директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Введення цієї лінії зменшить енергетичну залежність України... На разі доля використання атомної енергетики становить 55% і вона буде збільшуватися. Включення зменшить залежність від імпорту енергетичного вугілля... А також це унеможливить віялові відключення Києва та Київської області", - заявив Порошенко.

Демчишин повідомив, що потужність буде використовуватись по мірі необхідності.

"Ця лінія однозначно дає додаткові можливості, вона дає можливість видати потужність на Рівне-Хмельницький, дає можливість забезпечити Київський енерговузол більш стабільно і безпечно, тому що після закриття Чорнобильської АЕС Київський енерговузол був дефіцитним... Потужність буде використовуватись по мірі необхідності, залежно від температурних режимів", - додав Демчишин.

Як зазначив виконуючий обов'язки директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук, проект здійснювався за кошти ЄБРР, який виділив на його реалізацію 300 млн доларів. Ще 100 млн було генеровано власними силами.

Зазначимо, магістральна лінія електропередачі "Рівненська АЕС - Підстанція "Київська" дозволить уперше з 1986 року повноцінно забезпечити потужності для столичного регіону. Лінія дозволить збільшити потужність для Київського енерговузла на 700 мегават, виробництво яких забезпечить Рівненська АЕС.
Окрім покращення якості енергопостачання, лінія також дозволить змінити баланс електрогенерації та збільшити відсоток атомної генерації - дешевого джерела електрики, потужності якої були обмежені мережами. Це в свою чергу дозволить зменшувати об'єми теплової генерації, а відтак - зменшення спалювання дефіцитного вугілля.

Будівництво лінії та додаткового трансформаторного поля на підстанції "Київська" велося протягом 4 років. Проект фінансувався державними НАЕК "Енергоатом" та НЕК "Укренерго", а також Європейським Банком Реконструкції та Розвитку та Європейським Інвестиційним Банком.

Нагадаємо, РНБО прийме рішення щодо енергопостачання Криму з урахуванням питань національної безпеки.