ua en ru

Українські вчені пропонують створити Агентство з ядерної енергетики і ядерних технологій.

Українські вчені пропонують створити Агентство з ядерної енергетики і ядерних технологій. Таку ідею під час прес-конференції озвучили науковий співробітник Інституту ядерних досліджень Анатолій Шведов та керівник проекту розробки Кропивницького родовища рідких металів Ярослав Снігур, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

За словами науковців, зараз в Україні немає єдиного центру, який би сконцентрував наукові, виробничі та фінансові потужності ядерної енергетики. Крім того, подібні установи створено в усіх розвинутих країнах, які використовують ядерну енергетику, а МАГАТЕ вимагає створення такої організації. Крім того, існує низка позицій, які потребують аналізу та дослідження в стратегії розвитку ядерної енергетики України до 2030 р. Агенція могла б цим займатись, кажуть науковці.

"Ми не вибрали тип реакторів, які будемо будувати (легководневі чи важководневі). В стратегії цього не закладено. А взагалі це виглядає "маніловщиною" - 22 ядерні блоки до 2030 р. 50 ядерних блоків всього в світі збираються побудувати, то що виходить, ми побудуємо половину?", - заявив А.Шведов.