ua en ru

Українські університети не увійшли до рейтингу 400 кращих університетів світу

В авторитетному рейтингу Times Higher Education (THE), куди входять 400 кращих університетів світу, місця для українських університетів знову не виявилося.

В авторитетному рейтингу Times Higher Education (THE), куди входять 400 кращих університетів світу, місця для українських університетів знову не виявилося.

Перше місце дісталося Каліфорнійському технологічному університету, друге - Гарвардському університету, третє - Оксфордському університету.

До десятки також увійшли Стенфордський університет, Массачусетський технологічний інститут, Прінстонський університет, Кембріджський університет, Каліфорнійський університет в Берклі, Університет Чикаго та Імперський коледж у Лондоні. Як бачимо, провідні позиції традиційно розділили між собою американські і британські виші, при цьому американські все-таки в більшості.

Рейтинг Times Higher Education складається при технічній підтримці Thomson Reuters. При оцінці враховуються 13 індикаторів по п'яти критеріях - викладання, міжнародний статус, дохід, дослідницькі досягнення, цитованість.

Українські виші зазвичай не проходять у світові рейтинги університетів. Причин цьому декілька. Міжнародний статус у вітчизняних університетів традиційно невисокий, місцева професура нечасто публікує свої роботи в міжнародних академічних виданнях, так що про цитованість теж мова не йде.

Лідери українського освітнього поля - Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Київський політехнічний інститут, Києво-Могилянська академія - страждають від своїх власних проблем. За КНУ ще з 1990-х закріпився статус корумпованого вузу з непрозорою системою розподілу місць як в студентському, так і у викладацькому складі. Кращі випускники Київського політехнічного інституту не бажають працювати у своїй alma mater, покидаючи її стіни заради вигідніших пропозицій з-за кордону. Що стосується Могилянки, то її роль головного опозиціонера курсу міністра освіти Дмитра Табачника дорого їй коштує. Та і вихід з її юрисдикції Київської школи економіки, яка вважається ключовим центром економічної освіти в країні, явно зіграв не на руку продовжувачам традицій Петра Могили.