ua en ru

Українська зовнішня політика спрямована на збереження застарілого для країни status quo, - Медведчук

Українська зовнішня політика спрямована на збереження застарілого для країни status quo. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"На Печерських пагорбах зараз є певні ілюзії з приводу того, що Україна зможе вічно грати роль яблука розбрату або цінного призу, за який стануть боротися наші ближні та дальні сусіди. На цій "концепції " вибудовується все будинок української дипломатії.

Росію шантажируем євроінтеграцією або навіть співпрацею з НАТО, щоб отримати омріяну знижку на газ. Не дасте? Ну, тоді ми обов'язково куди-небудь вступимо! Європі і США, навпаки, деформуються союзом з Росією - мовляв, ви ж самі штовхаєте нас в ЄЕП і ТЗ. Якщо почнете тиснути на закордонні рахунки, застосуйте санкції або допомагатимете прозахідної опозиції захопити владу - Україна відразу ж почне дружити з Росією. Така своєрідна торгівля інтересами Батьківщини: в роздріб і недорого. А все заради збереження status quo - положення, яке цілком влаштовує нинішнє керівництво", - заявив Медведчук, зазначивши, що в дипломатії завжди присутня значна частка цинізму і можливі ситуації, коли торг доречний.

"Справжня проблема наших продавців полягає в іншому. Вартість об'єкта, якими вони торгують, постійно знижується. Так, Україна ще потрібна і Європі, і Росії, і навіть США (хоч і в значно меншій мірі), проте вже скоро вона не буде коштувати нічого взагалі", - підкреслив політик.

Він зазначив, що ЄС наша країна цікавить, як ринок збуту для європейських товарів, постачальник сировини і деяких видів сільськогосподарської продукції, надійний транзитер російських енергоресурсів, санітарний кордон на найближчих підступах, який буде фільтрувати азіатських мігрантів.

"Для досягнення цих цілей Брюссель збирається підписати з Україною Угоду про асоціацію, включаючи Угоду про зону вільної торгівлі. Однак це не для Євросоюзу є питанням життя і смерті. Як ринок - так, Україна 45-мільйонна держава, але купівельна спроможність населення не дуже висока. І з подальшим зубожінням населення буде лише знижуватися. Для експорту сировини нашій країні можна взагалі нікуди не вступати, а що стосується транзитних потоків - питання вирішується не на користь України будівництвом обхідних коридорів. Над чим Європа і Росія спільно працюють не перший рік", - звернув увагу лідер "Українського вибору".

При цьому, зазначив політик, Митний союз все ще цікавиться Україною, як можливим партнером по економічній інтеграції, відновлення промислового та наукового потенціалу.

"Адже рівень взаємозалежності окремих республік у радянський час був набагато вище, ніж зараз можна спостерігати в країнах ЄС. Україна сприймається як природний союзник і відсутня частина того економічного пазла, якого не вистачає для ефективної роботи всієї системи. Однак це теж перехідний явище. Про втрати газотранспортної монополії України (наша труба теж була частиною загальної системи) я вказав вище. В інших сферах йдуть подібні процеси. Економічні зв'язки розриваються, країни Митного союзу створюють свої виробництва, які дублюють продукцію українських підприємств", - відзначив він.

На думку Медведчука, громадяни України розуміють ситуацію і не хочуть подальшому розвалу економіки.

"До нас в Громадський рух "Український вибір" щодня приходять люди, які не просто висловлюють свою тривогу, вони шукають можливість змусити політиків діяти в інтересах країни. І я упевнений, що суспільство зможе вплинути на ситуацію, поки ще не пройдена точка неповернення", - резюмував він.