ua en ru

Українська влада повинна рішуче діяти для виконання Женевських угод, - Тягнибок

Українські політики і експерти не вважають, що Росію вдасться м'яко приборкати. Як показав тиждень, що минув з дня переговорів у Женеві з "українського питання", угоди, на які покладалися великі надії, не досягли бажаного результату.

Українські політики і експерти не вважають, що Росію вдасться м'яко приборкати. Як показав тиждень, що минув з дня переговорів у Женеві з "українського питання", угоди, на які покладалися великі надії, не досягли бажаного результату. Якщо говорити відверто - провалилися.

Росія вустами міністра закордонних справ Сергія Лаврова заявила, що у неї немає ніяких важелів впливу на проросійських сепаратистів, що утримують адміністративні будівлі в Донецькій і Луганській області, але при цьому підкреслила неприпустимість проведення антитерористичної операції. Більше того, глава російського МЗС напевно вперше дав зрозуміти, що Росія готова до військових дій на території України, хоча раніше таку можливість категорично заперечував. "Якщо інтереси російських громадян будуть безпосередньо порушені, я не бачу іншого виходу, окрім як відповісти згідно з нормами міжнародного законодавства", - дипломатично погрожує Україні Лавров в інтерв'ю телеканалу RT.

При цьому Росія з упертою наполегливістю продовжує твердити Заходу, що Женевські домовленості не виконуються саме українською стороною. На Заході, втім, дотримуються іншої точки зору. За словами держсекретаря США Джона Керрі, київська влада вже зробила необхідні кроки з реалізації женевських угод, в той час як російська конфронтаційна риторика тільки посилилася.

Як вважає політичний експерт Андрій Окара, Женевські угоди ні до чого не привели, тому що спочатку носили дуже невизначений характер. "Ці так звані угоди носять рамковий характер, через що вони дуже специфічні, і тому сказати, що хтось їх виконує, а хтось ні - дуже складно", - зазначив політолог.

За словами експерта, ця невизначеність викликана тим, що ні одна зі сторін не готова була поступатися іншій. "Думаю, по-іншому бути не могло. Ми пам'ятаємо, що переговори тривали сім годин замість двох, але фактично ні до чого не привели", - говорить Окара.

Очевидно, усвідомлюючи це, західні посередники, за інформацією британської газети The Guardian, мають намір ініціювати ще одні переговори в Женеві для врегулювання української кризи. Скоріше за все, незважаючи на постійні погрози санкціями на адресу Росії, США і ЄС будуть відкладати жорсткі рішення настільки, наскільки це можливо, до останнього сподіваючись приборкати Росію дипломатичним шляхом.

На думку Андрія Окари, з точки зору Заходу це виправдано, хоча навряд чи призведе до деескалації конфлікту: "У будь-якому випадку, поганий мир краще хорошої війни. Якщо є можливість ще раз зібратися в найближчі дні і спробувати вирішити питання миром, розуміючи, що відсутність миру - це передумови для світової війни, я думаю, це зробити необхідно. Хоча у мене, напевно, як і у всіх, дуже великий скепсис щодо потенційної успішності нових переговорів".

Ще більш скептично налаштовані по відношенню до будь-яких переговорів з Росією українські політики. Так, на думку лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока, домовленості з Путіним не варті навіть паперу, на якому вони написані.

"Час, що минув після підписання так званої Женевської угоди щодо деескалації конфлікту в Україні, показав, що Путін не збирається робити жодних кроків для виконання цих домовленостей", - заявив кандидат у Президенти.

Тим не менш, на його думку, українська влада може винести з цієї ситуації хороший урок.

"Будь-які міжнародні угоди нічого не варті, якщо Україна не буде готова забезпечити їх виконання. Тому зараз влада не може пасивно спостерігати, а повинна рішуче діяти для виконання Женевської угоди, використовуючи всі політичні і силові методи", - вважає політик.

На його думку, для придушення сепаратистів і російських диверсантів на сході країни Україні не потрібні ні міжнародні мандати, ні схвалення світового співтовариства. При цьому Тягнибок погоджується, що допомогти Україні зупинити російську агресію зможуть тільки рішучі і узгоджені дії Заходу. "Якщо США і ЄС насправді хочуть зупинити російський реваншизм, то потрібні не посередницькі угоди та місії ОБСЄ, а нові, більш жорсткі міжнародні санкції проти путінського режиму і пряма військово-технічна допомога Україні", - підкреслив лідер українських націоналістів.
Санкції, втім, вже обіцяні - Барак Обама вже відкрито звинуватив Москву в зриві Женевських домовленостей і проанонсував введення нових санкцій проти РФ. З приводу військової допомоги ЄС і США поки зберігають мовчання.