ua en ru

В Україні набув чинності закон про вимоги до маркування органічної продукції

В Україні набув чинності закон про вимоги до маркування органічної продукції Ілюстративне фото (Pixabey)

Закон повинен гармонізувати законодавство України з європейським

В Україні набув чинності закон, яким встановлено основні принципи і вимоги до органічного виробництва. Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.

Зокрема, закон "Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" повинен гармонізувати законодавство України з законодавством Європейського союзу в сфері виробництва і обороту органічних продуктів. Документ сприятиме створенню прозорих умов господарювання, зменшенню недобросовісної конкуренції, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції та розширенню зовнішніх ринків її збуту.

Законом встановлюються основні принципи і вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, основи правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції та функціонування ринку такої продукції.

Крім того, законом визначено правові засади діяльності центральних органів виконавчої влади, суб'єктів ринку органічної продукції та напрями державної політики у зазначених сферах.

Підкреслимо, статтею 40 закону встановлена ​​відповідальність за порушення законодавства в сфері органічного виробництва. Так, особи, які реалізують продукцію, марковану як органічна, будуть нести відповідальність за введення в обіг або реалізацію продукції без сертифіката, що засвідчує відповідність процесу виробництва продукції та/або її обороту вимогам законодавства. На них будуть накладатися штрафи в розмірі від п'яти до восьми мінімальних заробітних плат.

Нагадаємо, п'ятий президент України Петро Порошенко підписав цей закон 30 липня 2018 року.

Як писало РБК-Україна, в липні 2018-го парламент прийняв у другому читанні законопроект №5448-д "Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції". Документ після кількох невдалих спроб підтримали 237 нардепів.