ua en ru

У МОЗ розповіли, хто в першу чергу ризикує захворіти на свинячий грип

У МОЗ розповіли, хто в першу чергу ризикує захворіти на свинячий грип Фото: прес-служба Міністерства охорони здоров'я

Вірус здатний провокувати тяжкі пневмонії

В Україні агресивний вірус грипу типу А (свинячий грип) особливо небезпечний для представників груп ризику. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України, посилаючись на заяву позаштатного інфекціоніста Моз України Ольги Голубовської,

Цей вірус на відміну від інших здатний провокувати тяжкі вірусні пневмонії, що і часто є причиною летальності.

За її словами, особливо небезпечним грипом є для представників груп ризику - це діти до 5 років, вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, хворі хронічними захворюваннями легень, люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями. Також сюди відносяться професійні групи ризику: - медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.

"В Україні є сьогодні засоби специфічної терапії проти грипу, але ефективні вони тільки в перші 48 годин захворювання. Тому в разі появи небезпечних симптомів - значне підвищення температури тіла, головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, кашель, нежить, закладеність носа - представники груп ризику повинні обов'язково звернутися в лікувальний заклад, пройти обстеження та при необхідності отримати лікування протягом двох діб з моменту появи симптомів грипу Вагітні жінки повинні викликати свого лікуючого лікаря або сімейного лікаря по телефону. Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто - вижити. Для забезпечення безпеки свого здоров'я таким людям слід бути особливо уважними і пройти щеплення від грипу, бажано ще до початку епідсезону - у вересні-жовтні", - підкреслила вона.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ належний рівень охоплення щепленнями проти грипу повинен бути не менше 75% серед груп медичного та професійного ризику.

"Для цього необхідно розуміння важливості імунопрофілактики проти грипу заради збереження здоров'я як кожного окремо, так і керівників трудових колективів, представників місцевих органів охорони здоров'я", - заявила Голубовська.

Нагадаємо, в Україні зареєстровано 2,2 млн випадків захворювання на грип та ГРВІ.

Як повідомлялося, в Україні з початку епідеміологічного сезону від грипу померли 25 осіб.