ua en ru

В Україні сьогодні набуває чинності судова реформа

В Україні сьогодні набуває чинності судова реформа Фото: в Україні вступила в силу судова реформа

Зміни в Конституцію України в частині правосуддя Рада підтримала 2 червня 2016 року

В Україні сьогодні, 30 вересня, набуває чинності судова реформа. Відповідні зміни в Конституцію України в частині правосуддя Верховна Рада підтримала у другому читанні 2 червня 2016 року.

За законопроект №3524 проголосували 335 депутатів Ради.

Так, згідно з документом, за парламентом залишається право висловлювати недовіру генеральному прокуророві.

Без згоди Конституційного Суду суддя КС не може бути затриманий чи заарештований

З переліку функцій прокуратури вилучено ряд не властивих (за європейськими стандартами) їй функцій.

Президентським законопроектом пропонується встановити, що суддя Конституційного суду не може бути звільнений тільки за рішенням КС не менш ніж двома третинами від його конституційного складу.

Без згоди Конституційного Суду суддя КС не може бути затриманий чи заарештований, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину

Крім того, передбачається позбавити парламент права давати згоду на арешт суддів. Так, згідно з документом, на арешт судді вимагається згода Вищої ради правосуддя - саме в цей орган глава держави пропонує перетворити Вища рада юстиції.

Закон передбачає перехід до триланкової судової системи і створення нового Верховного Суду

Пізніше, 13 липня, президент України Петро Порошенко підписав закон про судоустрій і статус суддів.

Завданням закону є імплементація оновлених конституційних принципів здійснення правосуддя для забезпечення незалежності і деполітизацію судової влади, посилення її відповідальності перед суспільством, впровадження нових принципів формування суддівського корпусу, посилення ролі громадськості з контролю за чеснотою і етичністю представників суддівського корпусу та оптимізація системи судоустрою

Закон удосконалює процедуру кваліфікаційного оцінювання всіх суддів, розпочату у відповідності з Законом України "Про забезпечення права на справедливий суд".

Також закон передбачає перехід до триланкової судової системи та створення протягом 6 місяців з моменту вступу в силу нового Верховного Суду, у складі якого будуть діяти Велика Палата.

Нагадаємо, вчора, 29 вересня, в останній відведений для цього законом день, після чотирьох з половиною годин пошуку голосів, парламент, зрештою, звільнив 29 суддів, які судили учасників Революції переваги.