ua en ru

В Україні сьогодні відзначають День захисника вітчизни

В Україні сьогодні відзначають День захисника вітчизни Фото: українські військовослужбовці

У зв'язку зі святом сьогодні у громадян вихідний день

В Україні сьогодні, 14 жовтня 2015 р., відзначають День захисника вітчизни. В честь цього свята в країні сьогодні вихідний.

Сьогодні в честь Дня захисника України органи влади, підприємства, установи та організації повинні вивішувати або встановлювати на своїх будинках державний прапор України.

Крім того, напередодні 14 жовтня Національний банк України (НБУ) випустив пам'ятну монету до Дня захисника України. Монета номіналом 5 гривень "присвячується мужності і героїзму, непокірності і свободолюбию борців за національну справу всіх поколінь та Дня захисника України".

В Україні сьогодні відзначають День захисника вітчизни

Фото: пам'ятна монета на честь Дня захисника України

Вперше з ініціативою скасувати святкування "радянського" Дня захисника Вітчизни 23 лютого Президент України Петро Порошенко виступив під час своєї промови на День Незалежності України в 2014 р.

"Словосполучення "захисник Вітчизни" перестало бути абстрактним ритуальним висловлюванням. Воно наповнилося конкретним змістом, багатим на подвиги українського воїнства, безліччю битв і дат. Я наполягаю: Україна ніколи більше не буде відзначати свято з військово-історичним календарем сусідньої держави. Ми будемо вшановувати захисників своєї Вітчизни, а не чужого", - заявив тоді Порошенко.

Вже 14 жовтня 2014 р. Порошенко символічно заснував новий для нашої держави свято - День захисника України і одночасно скасував святкування 23 лютого.

В Україні сьогодні відзначають День захисника вітчизни

Фото: військовий парад на Майдані Незалежності в Києві

В цьому році, 5 березня, Верховна Рада зробила День захисника України 14 жовтня вихідним днем.

Зазначимо, у 1999 р. 14 жовтня в країні офіційно був заснований День українського козацтва. Здавна в цей день в Україні також відзначається велике релігійне свято Покрови Пресвятої Богородиці. Завдяки шанобливому ставленню українського козацтва за цим святом закріпилася ще й другу назву - Козацька Покрова.