ua en ru

Як в Україні проходили попередні президентські вибори 2014 року

Як в Україні проходили попередні президентські вибори 2014 року Ілюстративне фото (РБК-Україна)
Автор: RBC.UA

Україна знаходиться напередодні чергової виборчої кампанії. Політики починають активно мобілізувати електорат, проводити агітацію, давати перші обіцянки. РБК-Україна пропонує згадати, як пройшли попередні президентські вибори і обіцяли громадянам кандидати.

Основні кандидати і їхні результати

Попередні вибори президента України були позачерговими і пройшли 25 травня 2014 року. Нагадаємо, що в останні дні Революції гідності екс-президент Віктор Янукович втік з країни, а в. о. глави держави на час став Олександр Турчинов.

За результатами позачергових виборів абсолютну більшість голосів – 54,7% отримав Петро Порошенко. За нього проголосували майже десять мільйонів громадян України. За даними Центральної виборчої комісії, явка на виборах президента перевищила 60%. Вже на наступний день після виборів, 26 травня, за попередніми підрахунками, Порошенко беззаперечно лідирував в президентській гонці у всіх регіонах. Про це до полудня 26 травня заявив голова ЦВК Михайло Охендовський. До вечора того ж дня голова комісії заявив, що необхідності проводити другий тур виборів немає – Порошенко набрав більше половини голосів, а отже, обраний главою держави в першому ж турі.

Втім, вже у день голосування стало зрозуміло, кого українці обрали наступним президентом . За даними Всеукраїнського телевізійного екзит-полу", проведеного міжнародною соціологічною компанією TNS, президентом став Петро Порошенко. За результатами опитування 20 тис. респондентів на 610 виборчих дільницях, Порошенко лідирував з 57 % підтримки.

Друге місце на виборах зайняла Юлія Тимошенко – за неї проголосували 12,81% виборців. Третє місце посів Олег Ляшко з 8,32% голосів. П'ятірку лідерів замкнули Анатолій Гриценко і Сергій Тігіпко – кожен набрав більше 5% голосів.

  • Добкін Михайло – 3,03%
  • Вадим Рабинович – 2,25%
  • Богомолець Ольга – 1,91%
  • Симоненко Петро – 1,51%
  • Тягнибок Олег – 1,16%
  • Ярош Дмитро – 0,7%

Нагадаємо, що Наталія Королевська і Олег Царьов зняли свої кандидатури, а Дарту Вейдеру від Інтернет-партії" було відмовлено в реєстрації.

Що обіцяли українцям кандидати

Анатолій Гриценко обіцяв зібрати команду професіоналів і зробити владу відкритою. Він заявляв тоді, що країні не потрібні програми, а потрібні рішучі дії. Він не був особливо щедрий на обіцянки. Але ще він пообіцяв провести люстрацію чиновників і створити сприятливі умови для бізнесу.

Кандидат від Компартії України Петро Симоненко обіцяв зробити Україну парламентською республікою, ліквідувати привілеї для високопосадовців, ліквідувати місцеві державні адміністрації. Також він обіцяв націоналізувати основні галузі промисловості та запровадити російську мову як другу державну.

Він також обіцяв заборонити продаж сільськогосподарських земель, ліквідувати посаду президента, реформувати парламент двопалатний орган. Ще Симоненко обіцяв встановити добросусідські відносини з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

Юлія Тимошенко обіцяла зробити Україну енергонезалежною, встановити 10% орендну плату за користування землями. Вона обіцяла Україні членство в ЄС, ввести податок на розкіш і запровадити накопичувальну пенсійну систему. Також вона обіцяла продовжити мораторій на продаж сільгоспземель.

Що стосується армії, Тимошенко обіцяла ввести нову військову доктрину, встановити витрати на оборону на рівні 5% ВВП, і запровадити професійну армію і Національну гвардію.

Тимошенко обіцяла, що українська мова залишиться єдиною державною. Вона обіцяла ліквідувати всі елементи залежності від Росії і сприяти порозумінню між церквами.

Олег Тягнибок з ВО "Свобода" обіцяв провести люстрацію влади, провести вибори депутатів за відкритими списками, обирати місцевих суддів, ввести візовий режим з Росією, відновити ядерний статус України.

Він обіцяв продовжити мораторій на продаж с/г земель, запровадити обов'язковий іспит з української мови для держслужбовців, ліквідувати комуністичні символи, повернути в державну власність приватизовані підприємства.

Він пообіцяв витрачати 5% ВВП на оборону, звільнити Крим, євроатлантичну інтеграцію, дозволити громадянам володіння короткоствольною вогнепальною зброєю.

Чинний президент Петро Порошенко обіцяв, що курс долара не перевищить 10 грн, закінчити АТО в найкоротші терміни, продати свій бізнес. Також він обіцяв збільшити чисельність Збройних сил, і що військові на передовій будуть отримувати по тисячі гривень на добу за участь у боях.