ua en ru

В Україні з'являться мобільні команди з надання психіатричної допомоги

В Україні з'являться мобільні команди з надання психіатричної допомоги Фото: мобільні команди з надання психіатричної допомоги з'являться в Україні (freepik.com)
Автор: Юлия Струк

Національна служба здоров’я повідомляє, що в Україні з'являться мобільні команди з надання психіатричної допомоги. За роботу однієї мобільної команди НСЗУ заплатить медичному закладу 50 535 гривень на місяць.

Вказано, що у Програмі медичних гарантій-2021 впроваджується новий пакет - "Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами". Він почне діяти з 1 липня.

"Після завершення гострого перебігу хвороби мобільна мультидисциплінарна команда виїжджатиме до пацієнта і надаватиме йому допомогу за місцем перебування відповідно до індивідуального плану лікування, складеного у співпраці з пацієнтом", - інформують у НСЗУ.

Щоб отримати послуги за цим пакетом, необхідно мати направлення сімейного лікаря, педіатра, з якими підписано декларацію, або ж направлення лікаря-психіатра чи лікаря-психіатра дитячого.

Безоплатними для пацієнта будуть такі медичні послуги:

  • психіатричний огляд та допомога;
  • індивідуальний план лікування і реабілітації - із залученням самого пацієнта або його законного представника;
  • проведення необхідних психодіагностичних тестів у динаміці;
  • контроль за станом пацієнта, амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії.

Крім того, родичі або законні представники особи з розладами психіки та поведінки можуть розраховувати на психологічну підтримку медиків мобільної бригади. Їх навчать технікам самодопомоги та методам психологічної підтримки.

Команда також визначатиме потребу у фармакотерапії, призначатиме медикаментозне лікування, за потреби направлятиме на стаціонарне лікування або на отримання паліативної допомоги.

До складу мобільної мультидисциплінарної команди мають входити щонайменше 4 особи з переліку:

  • лікар-психіатр або лікар-психіатр дитячий;
  • лікар-психолог або лікар-психотерапевт або психолог;
  • медична сестра;
  • фахівець з соціальної роботи або соціальний працівник.