ua en ru

В Україні необхідно скасувати систему спеціалізованих судів, - Гецадзе

В Україні необхідно скасувати систему спеціалізованих судів, - Гецадзе Фото: Гія Гецадзе

А суддям - піднімати зарплати

Систему спеціалізованих судів в Україні необхідно скасувати. Про це РБК-Україна розповів заступник міністра юстиції України Гія Гецадзе.

"Ми повинні швидко поміняти систему вищих судів. У тому числі тому, що в країні немає стільки бюджету. Нам необхідно скасувати спеціалізовану систему вищих судів. Зараз в Україні три таких суди, а потрібен один. Щоб була спеціалізація не судів, а спеціалізація суддів у рамках одного суду", - повідомив Гецадзе.

При цьому, на думку заступника міністра юстиції, суддям в Україні потрібно піднімати зарплати. Але тільки новопризначеним, які пройшли відповідний конкурс та перевірки. В той же час судді-корупціонери повинні відразу бути звільнені з судової системи, у разі виявлення в їх діях відповідних порушень.

Відзначимо, в Україні на сьогодні є три специализирорванных суди: Вищий адміністративний суд України, Вищий господарський суд України та Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Також Гецадзе прокоментував недавній скандал у Генеральній прокуратурі України, коли за хабар більш ніж в 500 тис. дол. були затримані перший заступник глави слідчого управління ГПУ Володимир Шапакин і заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць.

"Я думаю, що це була добре спланована операція... При цьому мені не зрозуміла позиція першого заступника генпрокурора (Володимира Гузиря, - ред.). Замість того, що б підтримувати Сакварелідзе, до нього з'явилися претензії", - зазначив Гецадзе.

На його думку, якщо в Україні націлилися проводити реформу судової реформи, необхідно працювати злагоджено, а не перешкоджати роботі.

"Є багато хороших людей в структурі, але ми повинні працювати як одна команда", - додав Гецадзе.

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація, що на Сакварелідзе завели справу за операції з затримання корупціонерів в прокуратурі, однак заступник голови ГПУ Володимир Гузир спростував це.

Пізніше нардеп Мустафа Найєм повідомив, що в скандалі в ГПУ Петро Порошенко став на бік слідчих і Давида Сакварелідзе.