ua en ru

Україні необхідно продовжити співпрацю з МВФ у 2019, - Міклош

Україні необхідно продовжити співпрацю з МВФ у 2019, - Міклош Фото: Іван Міклош (РБК-Україна)

Міклош позитивно оцінює приїзд експертної групи МВФ до України

Україні в 2019 році необхідно буде продовжити програму співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив голова стратегічної групи радників при прем'єр-міністрі України Іван Міклош.

Зокрема, Міклош зазначив, що стратегічна група радників бере участь не у всіх переговорах з МВФ, на яких присутній прем'єр-міністр або хтось з членів уряду.

"Але на більшості з тих, які стосуються нашої сфери діяльності, у нас дуже хороша співпраця... Це (приїзд групи експертів МВФ, - ред.) позитивний момент. Але це не регулярна місія, яка оцінює виконання Україною умов меморандуму. І хоча це технічний рівень, але все ж це позитивний сигнал. Краще, коли є комунікація. У минулому України було безліч програм з МВФ. Зазвичай влада підписувала програму, отримувала перший транш, але наступних траншів більше не було", - зазначив Міклош.

На його думку, Україні необхідно буде продовжити програму співпраці з МВФ, так як поточна закінчується в березні 2019 року.

"Ми вже сьогодні знаємо, що Україна не отримає всі транші, які планувалися. У березні 2019 року програма закінчується. Враховуючи великі платежі за зовнішнім боргом, ясно, що Україні необхідно продовжувати співпрацю. Це буде запорукою успішного продовження реформ і стабілізації", - підкреслив Міклош.

Він також додав, що Україні в наступній програмі потрібно буде виконати ті умови, які не встигає в нинішній.

"Знаєте, деякі люди кажуть, мовляв, навіщо нам МВФ, вони нам шкодять і так далі. Але я не бачу ніякої відмінності між інтересами Фонду та інтересами України. Чому Фонд ставить ті чи інші умови? Він хоче, щоб йому повернулися гроші. Коли гроші повернуть? Коли Україна буде економічно успішною країною. У Фонду величезний досвід, що стосується того, які реформи та ініціативи працюють, а які ні, що потрібно зробити, а що ні. Зрозуміло, популісти будуть говорити інше, але вони шкодять країні", - зазначив Міклош.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що експертна група МВФ прибула до України. В рамках візиту група надасть українській владі консультації щодо впровадження ключових економічних реформ в рамках меморандуму між Україною та МВФ про надання допомоги за програмою розширеного фінансування.