ua en ru

В Україні можуть ввести пільги зі сплати консульського збору: кого торкнеться

В Україні можуть ввести пільги зі сплати консульського збору: кого торкнеться Фото: Верховна рада (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

В Україні хочуть розширити перелік осіб, які матимуть право на пільги при сплаті консульського збору за вчинення окремих консульських дій. Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді відповідний законопроект №4539.

Про це свідчать дані на сайті Ради.

Пільги хочуть надати громадянам України, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1 і 2, особам з інвалідністю І, ІІ груп та дітям з інвалідністю.

Передбачається і пільга зі сплати консульського збору за оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, які не досягли 16-річного віку.

"У разі запровадження вказаних пільг втрати державного бюджету складатимуть орієнтовно 7 000 доларів США щороку (170 тисяч 585 гривень за курсом Національного банку України станом на 24.11.2020)", - вказано у пояснювальній записці.

Нагадаємо, в Україні хочуть поступово вивести паспорт у формі книжечки із користування. Верховній раді рекомендують ухвалити відповідний законопроект №3986 "Про паспорт громадянина України у формі книжечки".

Як писало РБК-Україна, у квітні в Україні запровадили нову послугу для підлітків ID-14, яка передбачає одночасне оформлення першого паспорта та номера платника податків.