ua en ru

В Україні з липня працюватимуть понад 100 центрів безоплатної правової допомоги, - Мін'юст

Понад 100 центрів безоплатної вторинної допомоги відкриються в Україні в липні. Міністерство юстиції очікує, що за допомогою в ці центри звернуться більше 8 мільйонів осіб. Про це заявив у понеділок у ході колегії Мін'юсту за участю прем'єр-міністра Арсенія Яценюка міністр юстиції України Павло Петренко.

"З першого липня Міністерство юстиції розпочинає масштабну соціальну програму - в Україні відкриється більше сотні центрів надання безоплатної правової допомоги, в яких будуть працювати українські адвокати, відібрані на відкритих конкурсах. Ці центри будуть надавати правову допомогу українцям, учасникам АТО, сім'ям загиблих з усіх юридичних питань",- заявив міністр юстиції.

За словами Петренка, Мінюст "повинен стати адвокатом українських громадян в суперечках з державою, цивільних справах".

Міністр зазначив, що це буде масштабний соціальний проект. "За нашими підрахунками, близько 8 млн українців звернеться до органів юстиції",- сказав він.

Міністр закликав усіх, хто причетний до реалізації цього проекту, з усією відповідальністю поставитися до своєї роботи. "Це величезна відповідальність - забезпечити якісні послуги тим людям, які до нас прийдуть",- додав він.

У свою чергу директор координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський розповів, що мова йде про забезпечення українців рівним доступом до правосуддя незалежно від рівня доходів.

"Ефективна безкоштовна допомога є важливою умовою для проведення трьох ключових реформ - судової реформи, реформи прокуратури...і децентралізація державного управління",- підкреслив Вишневський.

Він розповів, що право на безоплатну правову допомогу закріплене в Конституції, але протягом 15 років Україна не змогла розробити механізми для реалізації цього права. Вишневський нагадав, що у 2011 році Україна прийняла закон про безкоштовну правову допомогу і, таким чином, виконала відповідну рекомендацію ПАРЄ.

Він пояснив, що в даний час безоплатна правова допомога надається в кримінальних провадженнях, а з 1 липня допомогу українцям буде надаватися у цивільних та адміністративних справах. "Для цього створені 100 місцевих міжрайонних центрів, але основі відкритого конкурсу призначені директори, завершується облаштування приміщень",- розповів директор координаційного центру.