ua en ru

В Україні безпрецедентно знизилась потужність атомних блоків

В Україні безпрецедентно знизилась потужність атомних блоків Фото: АЕС (Flickr)

Атомні  блоки електростанцій виводяться в холодний резерв

В Україні безпрецедентно знизилась потужність атомних блоків. Наразі не працюють атомні блоки загальною потужністю в 2 800 мегаватт, що майже дорівнює роботі цілої Рівненської АЕС.

Про це голова комітету Верховної ради з питань енергетики Андрій Герус заявив в ефірі програми "Право на владу" на каналі "1+1".

"Сьогодні працюючими є 6 тисяч 600 мегаватт, а потенційно може працювати 9 тисяч 600 мегаватт. Це дійсно безпрецендентне зниження потужності Енергоатому. Ніколи за всю історію України не було настільки низької потужності працюючих блоків. Це проблема по-перше тому, що це найдешевша електроенергія, яка вже збудована", - сказав нардеп.

за його словами, ці блоки були відремонтовані і був продовжений строк їх експлуатації на 10-20 років.

"Буквально минулого року такі продовження відбувались. Тому виводити з роботи найдешевші види генерації електроенергії - це звичайно неправильно", - заявив Герус.

Нардеп наголосив, що наразі атомні блоки електростанцій виводяться в холодний резерв.

"Зараз ситуація навіть стає гіршою. Зараз виводяться блоки не просто в ремонт, а просто в холодний резерв. Тобто в простій. Наприклад, на Рівненській атомній електростанції на сьогодні один блок просто зупинений. Він не в ремонті, але він не працює. По 8 чи 9 блоках сьогодні ситуація така, що вони працюють, але працюють далеко не повну потужність", - сказав він.

Герус наголосив, що така ж ситуація спостерігається і в місті Нетішин на Хмельницькій АЕС, і в Південноукраїнську, і в місті Енергодар Запорізської області.

"Сумарні обмеження тих блоків, які могли би працювати складають 2 тисячі 800 мегаватт. Це приблизно Рівненська АЕС, бо це на 40% більше ніж Хмельницька АЕС, де потужність 2 тисячі мегаватт", - заявив Герус.

Нагадаємо, ДБР почало розслідування за фактом можливих неправомірних дій посадових осіб Міненергетики та захисту навколишнього середовища України у зв'язку зі зниженням потужності енергоблоків АЕС на користь збільшення обсягів закупівлі електроенергії у приватних компаній.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін ухвалив антикризовий план у сфері енергетики і запевнив, що уряд не допустить віялових відключень, а також забезпечить роботу АЕС.

Як писало РБК-Україна, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець заявила, що Україна буде вимушена виводити з експлуатації атомні блоки вже через 5-10 років.