ua en ru

Україна посіла 4 місце за рівнем свободи медіа у країнах Східного партнерства

Україна посіла 4 місце за рівнем свободи медіа у країнах Східного партнерства. Лідером стала Молдова, Грузія - друга, Вірменія - третя, повідомляє прес-служба представництва ЄС в Україні.

П'яте та шосте місця дістались Азербайджану та Білорусі відповідно.

У Києві 12 листопада 2013 р. міжнародна громадська організація "Інтерньюз-Україна" презентувала результати другого заміру індексу свободи ЗМІ шести країн Східного партнерства. Також були представлені дані нових рейтингів "ТОП-З події, які сприяли розвитку та захисту свободи ЗМІ регіону" та "ТОП-3 події, які перешкоджали становленню вільних медіа регіону" за липень - вересень 2013 р. Обидва дослідження реалізуються в рамках проекту "Моніторинг свободи медіа країн Східного партнерства", що здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу та став ініціативою форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Аналізуючи результати дослідження, координатор проекту від МГО "Інтерньюз-Україна" Наталія Сад зазначила: "Попри найбільший прогрес, досягнутий Україною у взаєминах з Європейським Союзом останнім часом, її четверте місце у рейтингу визначає недосконале законодавство та системні порушення з його дотримання. Натомість Молдова та Грузія, які тільки планують парафувати угоду про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті Східного партнерства, резонно обіймають перше та друге місця відповідно".

Проект "EaP East Media Freedom Watch. Моніторинг свободи медіа країн Східного партнерства" покликаний сприяти захисту свободи слова та медіа у країнах шістки шляхом підвищення обізнаності громадськості на регіональному та міжнародному рівнях щодо ситуації зі свободою ЗМІ та журналістів регіону. Проект реалізується МГО "Інтерньюз-Україна" за підтримки Європейського Союзу та у співпраці з провідними медійними неурядовими організаціями: Єреванським прес-клубом (Вірменія), Союзом журналістів "Єні Несіл" (Азербайджан), Асоціацією "Зелена Хвиля" (Грузія), Центром незалежної журналістики (Молдова) та партнерами із Білорусії.

Східне партнерство - це програма Європейського Союзу, започаткована у 2008 р. Її країнами-учасницями є Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова та Україна.